Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας απαντά στον Carlos Ghosn


Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CARLOS GHOSN ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ ΕΚΕΙ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 10/1/2020

Η κυρία Masako Mori, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στην κριτική και τις κατηγορίες του κ. Carlos Ghosn για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών της χώρας και στο ότι αναγκάστηκε να διαφύγει από εκεί για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να τύχει δίκαιης δίκης.

Η κυρία Mori ανέφερε τα εξής: «Αποφάσισα να προβώ σε αυτή την ανακοίνωση επειδή η υπεράσπιση του Ghosn ψάχνει να δικαιολογήσει την παράνομη έξοδό του από την Ιαπωνία, προετοιμάζοντας μια ψευδή πραγματικότητα για το δικαστικό σύστημά μας. Αισθάνθηκα πως πρέπει να απαντήσουμε άμεσα για να δείξουμε στο κόσμο την αλήθεια».

Η γιαπωνέζα Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η φυγή του κ. Ghosn από τη χώρας της συνιστά ένα αδίκημα που δεν μπορεί να ανεχθεί κανένα κράτος και τόνισε: «Ακούγοντάς τον, σχημάτισα την εντύπωση ότι λίγα από αυτά που είπε μπορούν να αποδειχθούν με ουσιαστικά στοιχεία. Εάν θέλει να αποδείξει την αθωότητά του θα πρέπει να έχει μια δίκαιη δικαστική διαδικασία εδώ (σημ.: Ιαπωνία). Αυτό θα πρέπει να κάνει ένας εξέχων επιχειρηματίας και καλός πολίτης».

Η κυρία Mori κατηγόρησε τον κ. Carlos Ghosn ότι παραβίασε τους όρους της εγγύησής του με τη φυγή του από την Ιαπωνία, με το να μην επιδείξει το διαβατήριό του και παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες τους οποίους όλοι πρέπει να τηρούν. «Ήταν μια αθέτηση νόμων την οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά μας γιατί έγινε», είπε χαρακτηριστικά και υπό το πρίσμα του συστήματος αξιών που έχουν οι Ιάπωνες.

Για την κατηγορία του κ. Ghosn ότι κρατείτο παράνομα από τις αρχές, η Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας διευκρίνισε ότι στην Ιαπωνία ένας ύποπτος μπορεί να συλληφθεί μόνο όταν εκδοθεί ένταλμα από δικαστήριο στο οποίο υπάρχει εποπτεύων δικαστής, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες όπου κάποιος μπορεί να συλληφθεί χωρίς να υπάρχει ένταλμα.

Αναφορικά με την δήλωση του κ. Ghosn ότι στην Ιαπωνία το 99% των δικαστικών αποφάσεων είναι καταδικαστικές, η κυρία Mori είπε ότι αυτή είναι αδικαιολόγητη και ξεκαθάρισε ότι στη χώρα της οι κατηγορίες αποδίδονται μόνο όταν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ενοχής για κάποιον.