Η Zagato παρουσίασε την Mostro Barchetta


Η καροσερία Zagato παρουσίασε στην εκδήλωση «Concorso d’Eleganza Villa d’Este» την Mostro Barchetta, την ανοιχτή εκδοχή του μοντέλου της που είχαμε δει το 2015. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 29/5/2022

Η Mostro Barchetta Zagato Powered by Maserati, όπως είναι η πλήρης ονομασία της, παρουσιάστηκε επίσημα και πριν από λίγες ημέρες στην γνωστή εκδήλωση «Concorso d’Eleganza» που πραγματοποιείται στην Villa d’Este και παραδόθηκε στον πρώτο ιδιοκτήτη της. Συνολικά, θα κατασκευαστούν μόνο πέντε οχήματα τα οποία θα προορίζονται για συλλέκτες, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία.

Είναι η cabrio εκδοχή της Mostro και διατίθεται με δύο κινητήρες (της Maserati φυσικά). Είτε με τον διάταξης V8, ατμοσφαιρικό, χωρητικότητας 4,2 λίτρων που αποδίδει μέγιστη ισχύ 420 PS είτε με τον καινούργιο που ονομάζεται «Nettuno» και πρωτοτοποθετήθηκε στη Maserati MC20. Θυμίζουμε ότι είναι διάταξης V6, twin turbo και αποδίδει 630 PS.

Αναφορικά με την ονομασία της («Τέρας» στα Ιταλικά), ο κ. Andrea Zagato, Πρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «Αποφασίσαμε να ονομάσουμε έτσι το αυτοκίνητο εμπνεόμενοι από την πρώτη αντίδραση του Sir Stirling Moss όταν είδε τη Maserati Coupe. “Όμορφη σαν ένα τέρας” είχε πει. Είναι οξύμωρο αλλά εκφράζει πολύ καλά τον συνδυασμό ωμής δύναμης με τη φιλοσοφία της ομορφιάς».

Ο κ. Zagato αναφέρεται στο εξής περιστατικό. O αείμνηστος Sir Stirling Moss είχε ζητήσει μια ειδική έκδοση της 450S Coupe για να συμμετέχει το 1957 στους αγώνες Αντοχής και ιδίως στις 24 Ώρες του Le Mans. Η Zagato το έπραξε και η δήλωσή του όταν πρωτοείδε το αυτοκίνητο έμεινε την ιστορία.

Όπως έγινε γνωστό, για τη σχεδίαση της Mostro Barchetta Zagato Powered by Maserati, οι άνθρωποι της Zagato εμπνεύστηκαν από το παρελθόν. Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο φέρει την υπογραφή του κ. Norihiko Harada, Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού της εταιρείας, ο οποίος εμπνεύστηκε τόσο από τη Maserati 450S Coupe Zagato του 1957 όσο και από τις OSCA (Officine Specializzate Costruzione Automobili) που ίδρυσαν οι αδερφοί Maserati to 1947.

Σύμφωνα με όσα έγινε γνωστό, ο κ. Harada θέλησε να δημιουργήσει ένα αμάξωμα που να θυμίζει τόσο το αγωνιστικό όχημα της δεκαετίας του 1950 όσο και το σκαρί ενός αγωνιστικού ταχύπλοου.

Το πλαίσιο της Mostro Barchetta Zagato Powered by Maserati είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και η ανάρτησή της αποτελείται από διπλά ψαλίδια. Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος εμπρός αλλά κοντά στην καμπίνα των δύο επιβατών για να επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν η ιδανική αναλογία βάρους. Όπως ανακοινώθηκε, το αυτοκίνητο ζυγίζει 1.200 kg.

Διαθέτει χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων και έχει αεριζόμενα δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς (με εξαπίστονες δαγκάνες εμπρός και τετραπίστονες πίσω της «AP Racing»). Οι τροχοί του είναι 19 ιντσών, με ελαστικά διάστασης 255/40 R19 εμπρός και 295/35 R19 πίσω, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης. 

Καθένα από τα πέντε αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν θα είναι χειροποίητα και ο ιδιοκτήτης του θα μπορεί να το διαμορφώσει με τον τρόπο που θέλει, αναφορικά με τα υλικά στο εσωτερικό και τον χρωματισμό τόσο σε αυτό όσο και στο αμάξωμα. Όπως είναι φυσικό, δεν ανακοινώνεται τιμή αγοράς.