"Ηλεκτρικό"σύστημα τετρακίνησης από τη Nissan (Video)


H Nissan παρουσίασε το σύστημα «e-4ORCE» το οποίο αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες και λειτουργεί ως διαρκώς ελεγχόμενη τετρακίνηση στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 8/1/2020

Η Nissan βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει στην έκθεση «CES» το νέο σύστημα της «e-4ORCE» που προορίζεται για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της. Το πρωτότυπο Ariya που υπήρχε στο περίπτερό της διαθέτει αυτή την τεχνολογία η οποία αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες τοποθετημένους σε κάθε άξονα του οχήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Takao Asami, πρώτος Αντιπρόεδρος στο τμήμα Εξέλιξης και Προηγμένης Τεχνολογίας της Nissan, «το σύστημα τετρακίνησης e-4ORCE προσφέρει ακριβέστατο έλεγχο της οδικής συμπεριφοράς και της ευστάθειας του οχήματος, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ευχαρίστηση στον οδηγό. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει κορυφαία συμπεριφορά (του αυτοκινήτου) στις στροφές και πρόσφυση σε γλιστερές επιφάνειες, καθώς και άνεση για τους επιβάτες».

Όπως ανακοινώθηκε από τη Nissan, η οποία έχει κάνει δοκιμές του συστήματος στο LEAF, το «e-4ORCE» επιτρέπει την πιο ομαλή επιβράδυνση του οχήματος κατά την τροχοπέδη, αποτρέποντας την απότομη μετακίνηση του σώματος των επιβατών προς τα εμπρός λόγω αδράνειας, όπως συμβαίνει στα ηλεκτροκίνητα οχήματα όταν ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από δεξί πεντάλ.

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος «e-4ORCE» στο πρωτότυπο Ariya.