Ηλεκτροκίνητο, με range extender και με 190 PS το νέο Nissan Qashqai


Η Nissan ανακοίνωσε επίσημα ότι το καινούργιο Qashqai θα παρουσιαστεί την άνοιξη. Σε μία από τις εκδόσεις του θα κινείται από ηλεκτροκινητήρα και ο θερμικός κινητήρας του θα χρησιμοποιείται για να φορτίζει τις μπαταρίες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 18/1/2021

Η νέα γενιά του Qashqai θα παρουσιαστεί σύντομα, εντός των επόμενων μηνών, όπως ανακοίνωσε η Nissan. Το πολυαναμενόμενο καινούργιο μοντέλο θα διατίθεται τόσο με τον 1.3 DiG-T κινητήρα που θα συνδυάζεται με ήπιας υβριδικής διάταξης σύστημα 12V, όσο και με το σύστημα που η εταιρεία ονομάζει «e-Power». Αυτό, αποτελεί μια παραλλαγή του αντίστοιχου που χρησιμοποιείται στο (αμιγώς ηλεκτροκίνητο) LEAF και απαρτίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα 190 PS και έναν θερμικό κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων, ο οποίος θα χρησιμοποιείται μόνο για τη φόρτιση των μπαταριών (range extender) και δεν θα είναι συνδεδεμένος με τους τροχούς. Έτσι, σε αυτή την έκδοσή του, το νέο μοντέλο θα είναι πρακτικά ηλεκτροκίνητο.

Σύμφωνα με τη Nissan, το καινούργιο Qashqai θα αρχίσει να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά εντός της χρονιάς. Προς το παρόν, η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το μήκος του θα φτάνει τα 4.425 mm, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 35 mm σε σχέση ό,τι ισχύει τώρα. Ο 1.3 DiG-T βενζινοκινητήρας του θα διατίθεται σε δύο εκδοχές αναφορικά με τη μέγιστη ισχύ του: 140 PS και 160 PS, αντίστοιχα. Στη δεύτερη, το αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται και με το νέο αυτόματο κιβώτιο «Xtronic» (CVT), ενώ θα είναι διαθέσιμο και ως τετρακίνητο. 

Στην έκδοση «e-Power», θα είναι δικίνητο. Η μέγιστη ισχύς του ηλεκτροκινητήρα θα φτάνει τους 190 PS και η μέγιστη ροπή τα 330 Nm. Η έκδοση αυτή θα αρχίσει να πωλείται από την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη. Επίσης, το καινούργιο Qashqai δεν θα διατίθεται με πετρελαιοκινητήρα. Το εσωτερικό του αναμένεται να είναι σύγχρονο και στις καλύτερα εξοπλισμένες εκδόσεις του θα διαθέτει έγχρωμη οθόνη αφής 12 ιντσών στην κεντρική κονσόλα.