ΗΣΑΠ: Δείτε το εντυπωσιακό video και κάντε μια βόλτα με τον «Ηλεκτρικό» του 1993


Στην εποχή των υπερσύγχρονων τεχνολογιών, ένα εξαιρετικό video μας γυρνά πίσω 30 χρόνια, γνωρίζοντάς μας «αθέατες» πλευρές της Γραμμής 1 του Μετρό.

  • ΦΩΤΟ: STASY.GR
  • 6/1/2023

Το Μετρό της Αθήνας ετοιμάζεται να μεγαλώσει περισσότερο. Τα έργα της νέας Γραμμής 4 είναι σε εξέλιξη, ενώ με την έλευση του 2023 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον, με τρεις νέους σταθμούς: Παλατιανή, Ίλιον και Άγιος Νικόλαος.

Μαζί με τη Γραμμή 3, ήρθαν να «προστεθούν» στη Γραμμή 1 (Πειραιάς - Κηφισιά), αυτή που οι παλιότεροι γνωρίζαμε ως «Ηλεκτρικός» ή «γραμμή ΗΣΑΠ», από το ακρωνύμιο της εταιρείας «Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι Αθηνών-Πειραιώς», η οποία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της από το 1976 μέχρι το 2011.

Σε video που ανήρτησε ο λογαριασμός Panos RailTV του YouTube, «μεταφερόμαστε» 30 χρόνια πίσω, το 1993. Μια σπάνια βόλτα από τον Πειραιά μέχρι την Ομόνοια, με έναν μουσειακό ξύλινο συρμό, από τους «εμβληματικούς» της εποχής. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Athens Transport, στη δεκαετία του 1990, έχοντας ήδη αποσυρθεί οριστικά, οι ξύλινοι συρμοί πραγματοποιούσαν δρομολόγια τις Κυριακές.

Σήμερα, την εποχή της πλήρους αυτοματοποίησης και των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, η περιπλάνηση, μέσω του video, σε χώρους όπως το Εργοστάσιο Πειραιά και το Μηχανουργείο, που δεν είναι προσβάσιμοι για το κοινό, αποτελεί μοναδική εμπειρία. Παρακολουθούμε συρμούς που βρίσκονται σε διαδικασία συντήρησης αλλά και το όχημα λείανσης σιδηροτροχιών, που αποτελούσε ιδιοκατασκευή.

Πριν ξεκινήσει το ταξίδι, βλέπουμε στην αποβάθρα συρμούς διαφορετικών περιόδων παραλαβής. Ένας εξ’ αυτών, της 8ης παραλαβής, μοιάζει παρόμοιος με αυτούς που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στις μέρες μας. Οι υπόλοιποι (5ης και 9ης παραλαβής) έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια.

Ο ξύλινος συρμός περνά από τους ενδιάμεσους σταθμούς, ενώ το ταξίδι περιλαμβάνει και μια μικρή στάση στο αμαξοστάσιο του Θησείου, εκεί όπου «συναντάμε» τη μοναδική αυτοκινούμενη φορτάμαξα (μετατροπή του ΗΣΑΠ από κινητήριο όχημα).

Συνεχίζοντας και μετά την άφιξη στο σταθμό της Ομόνοιας, αρχίζει η περιπλάνηση στο Κλειδουχείο - Τηλεχειριστήριο Ομόνοιας, καθώς ο κεντρικός σταθμός της γραμμής αποτελούσε και τερματικό σταθμό για ορισμένα δρομολόγια.

Η απρόσκοπτη λειτουργία της Γραμμής εξασφαλιζόταν από το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, που βρισκόταν στο κτίριο του ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς. Εκεί ολοκληρώνεται η περιήγηση, όχι όμως πριν παρακολουθήσουμε την πολυπλοκότητα του ελέγχου, μέσω των φωτεινών πινάκων αλλά και των μικρών οθονών. Συστήματα που μπορεί να μοιάζουν πεπαλαιωμένα στις μέρες μας, αλλά ήταν αποτελεσματικά για την εποχή τους.

Απολαύστε το video του Panos RailTV:

Πηγή: Athens Transport