Jaguar: Νέο σύστημα διαχείρισης χρόνου στους σηματοδότες (video)


Σε συνεργασία με την βρετανική κυβέρνηση η Jaguar εξελίσσει ένα σύστημα αναγνώρισης της λειτουργίας των σηματοδοτών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 15/11/2018

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για κάτι νέο. Ένα παρόμοιο σύστημα έχει εξελίξει πολύ νωρίτερα η Audi που το «τρέχει» πιλοτικά σε αμερικανικές πολιτείες. Η ιδέα είναι σχετικά απλή. Το σύστημα αυτό μπορεί να γνωρίζει πότε θα ανάψει κόκκινο ή πράσινο και να προσαρμόζει σε βέλτιστο χρόνο την ταχύτητα του αυτοκινήτου ώστε να μειώνονται τα σταμάτα/ξεκίνα.

Στην περίπτωση της Jaguar το σύστημα αυτό ονομάζεται GLOSA (Green Light Optimal Speed Advisory) και χρησιμοποιεί την τεχνολογία V2X (Vehicle-to-Infrastructure). Πρόκειται για ένα κόμβο επικοινωνίας και ενημέρωσης των διερχόμενων οχημάτων από σταθερά σημεία υποδομής. Το GLOSA δοκιμάζεται ήδη στους δρόμους της Βρετανίας εξοπλίζοντας μία πρωτότυπη και ανάλογα αναβαθμισμένη F-Pace.

"Αυτή η τεχνολογία αιχμής θα μειώσει ριζικά τον χρόνο που χάνουμε στα φανάρια", δήλωσε ο ειδικός στα συστήματα συνδεσιμότητας της Jaguar Land Rover, ο Oriol Quintana-Morales. "Έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στην οδήγηση, δημιουργώντας ασφαλείς και ελεύθερες πόλεις για κίνηση δίχως άγχος και χάσιμο χρόνου. Στόχος της έρευνάς μας είναι οι διαδρομές με λιγότερο στρες και με μικρότερη διάρκεια για όλους τους πελάτες μας".