Kelekona: Το ιπτάμενο λεωφορείο του μέλλοντος είναι... drone! (video)


Μία νέα startup από τη Νέα Υόρκη ισχυρίζεται πώς έχει στα σκαριά ένα ηλεκτρικό ιπτάμενο λεωφορείο που μπορεί να μεταφέρει 40 επιβάτες, έναν πιλότο και όλα αυτά με ταχύτητες άνω των 500 χλμ/ώρα.

  • 3/6/2021

Η Kelekona, μία τολμηρή startup από τη Νέα Υόρκη σκέφτηκε το ακατόρθωτο. Και το έκανε πράξη. Κατασκεύασε ένα ιπτάμενο λεωφορείο που μπορεί να μεταφέρει 40 επιβάτες μαζί με έναν πιλότο ανά πτήση, ένα τεράστιο φορτίο 4,5 τόνων (4.540 κιλά). Και προφανώς για μεγάλες αποστάσεις και σε υψηλές ταχύτητες, καθώς η Kelekona υπόσχεται ότι μπορεί να «πιάσει» τα 330 μίλια/ώρα (531 χλμ/ώρα).

Και μάλιστα αυτό γίνεται πραγματικότητα μόνο με την ηλεκτρική ενέργεια σε ένα ιπτάμενο όχημα χωρίς φτερά! Μύθος;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η ιδέα των φτηνών και ασφαλών ηλεκτρικών πτήσεων έχει πλέον εισχωρήσει στο μυαλό πολλών επιστημόνων και επιχειρηματιών. Πιστεύουν ότι στο μέλλον αυτά τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά ταξί που κινούνται στη γη, θα εξοικονομήσουν χρόνο στους ανθρώπους και θα προστατεύσουν το περιβάλλον από τη ρύπανση που δημιουργούν τα παραδοσιακά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Βέβαια, μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των ιπτάμενων κατασκευών πάνω σε αυτό το θέμα είναι μερικά ελαφριά και σχετικά χαμηλής ταχύτητας αεροσκάφη κατακόρυφης απογείωσης. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές σχεδιασμού, αλλά όλες αυτές περιορίζονται από τις υπάρχουσες τεχνολογίες - δεν μπορούν να πετάξουν για πολύ ώρα με μπαταρία και δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο βάρος φορτίου.

Τα ήδη γνωστά πρωτότυπα αεροπορικών ταξί μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 άτομα, όταν η νέα startup εταιρεία Kelekona που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ισχυρίζεται ότι μπορεί να μεταφέρει 40 επιβάτες ή 4,5 τόνους φορτίου ταυτόχρονα. Κρίνοντας από το ανθρώπινο δυναμικό της, βέβαια, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει απίθανο. Η startup έχει προσλάβει αποφοίτους των κορυφαίων τεχνολογικών πανεπιστημίων στον κόσμο, οι οποίοι στο παρελθόν εργάστηκαν σε Ford, GM, Tesla, Hyperloop, Delphi και ακόμα και στη NASA.

Το σώμα του ιπτάμενου οχήματος της Kelekona είναι κατασκευασμένο από σύνθετο υλικό και αλουμίνιο, σε σχήμα που μοιάζει με πεπλατυσμένη σταγόνα. Τέσσερις κινούμενες κινητήριες μονάδες είναι εγκατεστημένες στις γωνίες του μεταλλικού σώματος. Κάθε μία από αυτές αποτελείται από δύο έλικες διπλού ρότορα και μπορεί να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα προσάρτησης της, δηλαδή να αλλάζει την κατεύθυνση ώθησης.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς το ιπτάμενο θα παραμείνει στον αέρα όταν οι ρότορες θα είναι τοποθετημένοι κάθετα προς το έδαφος ώστε να παρέχουν την απαιτούμενη ταχύτητα πλεύσης. Για παράδειγμα, ένα έργο της βρετανικής εταιρείας GKN Aerospace, με παρόμοια χωρητικότητα (έχει σχεδιαστεί για 50 άτομα), έχει διπλά φτερά με αρκετά μεγάλο άνοιγμα και η αμερικάνικη startup λέει ότι μπορεί να το κάνει και χωρίς αυτά.

Εκεί όπου τα περισσότερα ιπτάμενα οχήματα ηλεκτρικής ώθησης έχουν μεγάλα, φαρδιά φτερά, η Kelekona βασίζεται μόνο στο σχήμα του αμαξώματος για να προσφέρει ικανή ανύψωση για πτήση προς τα εμπρός. Έχει ένα χοντρό, και φαρδύ σώμα με ήπιο καμπυλωτό σχήμα. Το εμπρός μέρος είναι στρογγυλεμένο, ενώ το πίσω άκρο κωνικό. Μάλιστα, σύμφωνα με την Kelekona, το όχημα μπορεί να απογειωθεί από το ελικοδρόμιο στην οροφή ενός σπιτιού, δηλαδή δεν χρειάζεται ειδικούς τερματικούς σταθμούς και αεροδρόμια. Η εταιρεία μάλιστα οραματίζεται ότι το ιπτάμενο όχημα της θα μπορούσε να πάρει και το ρόλο ενός οχήματος διάσωσης -για παράδειγμα σαν ένα ιπτάμενο ασθενοφόρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Η ιπτάμενη κατασκευή παίρνει ενέργεια από μια αποσπώμενη μπαταρία που βρίσκεται στο κάτω μέρος του σώματος, δηλαδή δεν χρειάζεται χρόνο για φόρτιση, απλά μια νέα φορτισμένη μπαταρία. Είναι δύσκολο να φανταστούμε όμως το βάρος, τη χωρητικότητα και την τιμή αυτών των μπαταριών. Σίγουρα μιλάμε για μπαταρίες λιθίου υψηλής πυκνότητας με χωρητικότητα πολλών MWh. Γι’ αυτό, η Kelekona σχεδιάζει να κάνει εύκολη την αλλαγή της μονάδας μπαταριών, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρο το δάπεδο του αεροσκάφους.

Ποιος ξέρει, ίσως έτσι θα είναι τα συνηθισμένα ταξί και λεωφορεία στο μέλλον...