Περισσότερα για το ηλεκτρικό crossover της Kia


Η Kia επιβεβαίωσε πως το νέο της ηλεκτρικό θα είναι crossover, θα έχει αυτονομία 500 km και θα φορτίζει σε 20 min!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/5/2020

Μέχρι το 2025 η Kia έχει ως στόχο να έχει λανσάρει 11 πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία θα ανήκουν κυρίως στη κατηγορία των crossover και τον πολυχρηστικών μοντέλων. Η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντική για τους Κορεάτες και για αυτό θα προσθέσουν από του χρόνου -δίπλα στα Soul EV και Niro EV- τουλάχιστον ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Το νέο ηλεκτρικό θα έχει μια crossover σχεδίαση και ένα σχήμα που θα το τοποθετεί ανάμεσα στα SUV και στα MPV. Πιθανότατα θα δούμε αρκετά σχεδιαστικά στοιχεία από το πρωτότυπο Imagine by Kia που παρουσιάστηκε πέρυσι. Εννοείται πως δεν θα υπάρχουν φουτουριστικά στοιχεία όπως οι πίσω πόρτες που ανοίγουν «ανάποδα».

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες μας την βάση θα αποτελέσει μια νέα πλατφόρμα με την ονομασία E-GMP και που έχει εξελιχθεί από κοινού με την Rimac (οι Hyundai-Kia έχουν επενδύσει 80 εκ. ευρώ στην κροατική εταιρία). Από εκεί και πέρα το σύστημα πρόωσης θα έχειν έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες με τις μπαταρίες να βρίσκονται στο δάπεδο.

Σημαντικό είναι πως η τάση λειτουργίας τους θα είναι στα 800V (όπως στην Porsche Taycan) ώστε να επιτρέπεται η σούπερ φόρτισή τους σε δίκτυα έως 350 kW μειώνοντας το χρόνο φόρτισης στα μόλις 20 λεπτά (από το 20% έως το 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας). Κάπως έτσι η προσφερόμενη αυτονομία θα φτάνει τα 500 km ώστε να είναι δυνατά τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Εννοείται πως θα υπάρχουν και πιο οικονομικές εκδόσεις με μικρότερες μπαταρίες.

Ο Carlos Lahoz, ο επικεφαλής του marketing της εταιρείας είχε πει προ καιρού πως «…το επερχόμενο ηλεκτρικό θα επιδράσει σημαντικά στο πως οι πελάτες βλέπουν την Kia και αποτελεί μέρος του μελλοντικού εξηλεκτρισμού της. Θέλουμε να έχει κορυφαίες επιδόσεις αλλά σε ένα αμάξωμα διαφορετικό σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει. Επίσης δεν είμαστε μια premium εταιρεία αλλά μια μαζική και έτσι θα διατίθεται χωρίς να πρέπει να πληρώσει κανείς τις τιμές των Tesla, ΒΜW ή Mercedes».