Κιβώτιο δύο σχέσεων για ηλεκτροκινητήρες εξελίσσει η ZF


Σχέσεις μετάδοσης πρόκειται να αποκτήσουν στο άμεσο μέλλον οι ηλεκτροκίνητες προτάσεις με την ZF να έχει επιδοθεί σε έναν τεχνολογικό αγώνα δρόμου για τη δημιουργία ενός κιβωτίου δύο ταχυτήτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ZF
  • 17/7/2019

Αν και οι σχέσεις μετάδοσης αποτελούν άγνωστη λέξη για τις ηλεκτροκίνητες προτάσεις, μια περιττή πολυτέλεια που συναντά κανείς μόνο στα hypercars της Rimac και στα αγωνιστικά μονοθέσια της Formula E, η ZF προτίθεται να αλλάξει τις κατασκευαστικές συνήθειες των αυτοκινητοβιομηχανιών εξελίσσοντας ένα κιβώτιο δύο ταχυτήτων.

Με τη νέα μονάδα των δύο σχέσεων μετάδοσης, η ZF ισχυρίζεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει αύξηση της αυτονομίας κατά 5%, χωρίς παρόλα αυτά να προσδιορίζεται ο τρόπος ή αν θέλετε ο μηχανισμός που θα προσφέρει το πλεονέκτημα αυτό.

Ένα ακόμα προσόν του κιβωτίου των δύο σχέσεων είναι η καλύτερη ισορροπία μεταξύ της ροπής και της τελικής ταχύτητας, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε προτάσεις υψηλών επιδόσεων, σε τετράτροχα μεγαλύτερου βάρους και σε ρυμουλκά οχήματα.

Η μετάβαση από τη μια σχέση μετάδοσης στην άλλη θα πραγματοποιείται στα 70 χλμ./ώρα, ωστόσο, θα υπάρχει η δυνατότητα παραμετροποίησης της στρατηγικής του συστήματος μετάδοσης, το οποίο θα συνυπολογίζει παραμέτρους όπως το ανάγλυφο της διαδρομής και η υπολειπόμενη αυτονομία.