Κινείσαι με ποδήλατο το χειμώνα στα χιόνια; Πάρε δώρο χειμερινά ελαστικά!


Εταιρία δημόσιων μεταφορών στη Σουηδία κάνει δώρο ελαστικά με καρφιά σε ποδηλάτες που θα χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους τουλάχιστον για 3 μέρες την εβδομάδα σε όλο το χειμώνα!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 9/9/2022

Είναι γνωστό ότι σε αρκετές χώρες της Κεντρικής - και ιδίως - της Βόρειας Ευρώπης, η χρήση του ποδηλάτου είναι ευρέως διαδεδομένη. Αρκετοί το χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους μετακινήσεις, πηγαίνουν με αυτό στη δουλειά τους αλλά και σε οποιεσδήποτε άλλες εξωτερικές «υποχρεώσεις» έχουν, που είναι σε, σχετικά, κοντινή απόσταση.

Ωστόσο, αυτό που διοργανώνει η Vasttrafik, ένας φορέας δημόσιων μεταφορών στη Σουηδία, μάλλον ξεπερνά τη λογική, τουλάχιστον τη Μεσογειακή. Η εταιρία ψάχνει... τολμηρούς ποδηλάτες οι οποίοι θα χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, από την 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι την 1η Μαρτίου του 2023, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, αφήνοντας παρκαρισμένο το αυτοκίνητό τους.

Σε αντάλλαγμα, στα ποδήλατα των συμμετεχόντων θα τοποθετηθούν εντελώς δωρεάν ειδικά λάστιχα με καρφιά, για να μπορούν να μετακινούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε χιονισμένους ή και παγωμένους δρόμους. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Σουηδία είναι μια από τις πιο κρύες χώρες της Ευρώπης, με θερμοκρασίες που φτάνουν εύκολα τους -20ºC το χειμώνα. Επιπλέον, θα τους δοθούν και ειδικά «φωσφοριζέ» γιλέκα, ώστε να γίνονται εύκολα αντιληπτοί από τους υπόλοιπους οδηγούς.

Στο εγχείρημα αυτό συμμετέχουν οι πόλεις Gothenburg και Molndal και άλλοι 11 δήμοι της χώρας. Πρόκειται για τις περιοχές Boras, Falkoping, Kungsbacka, Kungalv, Lerum, Lidkoping, Mellerud, Skovde, Stenungsund, Trollhattan και Ockero.

Ο «έλεγχος» της τήρησης της προϋπόθεσης της (τουλάχιστον) 3ημερης εβδομαδιαίας μετακίνησης με το ποδήλατο θα γίνεται ηλεκτρονικά. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να χρησιμοποιούν smartphone ή υπολογιστή για να αναφέρουν τις μετακινήσεις τους. Η αναφορά θα εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο σε άλλους συμμετέχοντες στην ίδια ομάδα, διαδικασία και μπορεί να εκληφθεί ως ανταγωνιστική, από τη στιγμή που όσο μεγαλύτερες αποστάσεις καλύπτονται, τόσο περισσότεροι πόντοι συγκεντρώνονται. Ωστόσο το εγχείρημα δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, ξεκαθαρίζει η εταιρία και αναφέρει ότι αυτό γίνεται για να συγκεντρώνονται δεδομένα που αξιοποιούνται για καλύτερες και ασφαλέστερες μετακινήσεις.

Η Vasttrafik συνιστά, για ασφάλεια, τη χρήση ποδηλάτου που είναι σε άριστη κατάσταση και διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί να τοποθετήσει ελαστικά σε ένα ποδήλατο που είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Στην αίτηση συμμετοχής, οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν και τις διαστάσεις των ελαστικών που χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους, ώστε να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα χειμερινών ελαστικών. Επιπλέον, η κίνησή τους θα πρέπει να είναι αποκλειστικά εντός και όχι εκτός δρόμου.

Και αν όλο αυτό σας φαίνεται... αρκετά τρελό, η εταιρία (που έχει διοργανώσει και άλλη φορά ανάλογο εγχείρημα) ξεκαθαρίζει ότι ο αριθμός των αιτήσεων συνήθως υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων!