Η Porsche ετοιμάζει ηλεκτροκινητήρες... για ποδήλατα!


«Φουλ» επίθεση στο χώρο του e-bike από την Porsche, με ίδρυση δύο εταιριών σε συνεργασία με την Ponooc Investment B.V.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: PORSCHE
  • 15/8/2022

Η Porsche πατάει... γκάζι και στη μικροκινητικότητα. Έχοντας ήδη μπει για τα καλά στο χώρο του e-bike - πέρυσι παρουσίασε τα eBike Sport και Cross – πλέον είναι αποφασισμένη να γίνει πρωτοπόρος!

Όχι μόνο θέλει να παράγει τα δικά της συστήματα ηλεκτροκίνησης για ποδήλατα (κινητήρες, μπαταρίες, λογισμικό), αλλά και να τα διαθέτει σε άλλες εταιρίες για την κατασκευή των δικών τους e-bikes!

Πριν από λίγες μέρες, σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρία Ponooc Investment B.V. ίδρυσε δύο εταιρίες. Η Porsche eBike Performance GmbH, με έδρα το Ottobrunn κοντά στο Μόναχο, θα αναπτύξει ηλεκτρικά συστήματα κίνησης για ποδήλατα. Αυτά περιλαμβάνουν κινητήρες, μπαταρίες και το απαραίτητο λογισμικό για λύσεις συνδεσιμότητας.

Από την άλλη πλευρά, η P2 eBike GmbH με έδρα τη Στουτγάρδη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα συστήματα κίνησης για να κατασκευάσει μια νέα γενιά eBikes Porsche από τα μέσα αυτής της δεκαετίας.

Η βαρύτητα που δίνει η Porsche σε αυτό το εγχείρημα φαίνεται και από την τοποθέτηση των επικεφαλής στις δύο αυτές εταιρίες. Ο Jan Becker, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Porsche Lifestyle GmbH & Co. KG, αναλαμβάνει πρόεδρος της διοίκησης της Porsche eBike Performance GmbH. Ομόλογός του στην P2 eBike GmbH θα είναι ο Moritz Failenschmid, ο οποίος είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Focus Bikes.

«Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες για την Porsche στην κατηγορία eBike. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επεκτείνουμε συνεχώς τις δραστηριότητές μας σε αυτόν τον τομέα», σχολίασε ο Lutz Meschke, αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche AG και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου για τα Οικονομικά και την Πληροφορική.

Και πρόσθεσε: «Ο Jan Becker και ο Moritz Failenschmid είναι αποδεδειγμένοι εμπειρογνώμονες όσον αφορά τη δημιουργία και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων και πελατοκεντρικών επιχειρήσεων. Ως μέρος μιας ομάδας υψηλής ειδίκευσης και με κίνητρα, θα το αποδείξουν αυτό στις δύο κοινές επιχειρήσεις. Όπως είναι χαρακτηριστικό της Porsche, σκοπός μας είναι η ανάπτυξη προϊόντων που εμπνέουν τους ανθρώπους μέσω της έξυπνης σχεδίασης, της εξελιγμένης τεχνολογίας και της εξαιρετικής απόδοσης».

Η Porsche είχε δείξει τις προθέσεις της το τελευταίο διάστημα, έχοντας αποκτήσει μερίδια σε αρκετές εταιρείες στο χώρο του e-bike. Εκτός από την κροατική Greyp, εξαγόρασε πλήρως την Fazua, στην οποία αρχικά είχε μόνο το 20%. Με έδρα το Μόναχο, η Fazua είναι γνωστή στους ειδικούς ως ο ιδρυτής των «ελαφρών» eBikes. Τώρα θα απορροφηθεί από την Porsche eBike Performance GmbH.

Εκτός από τα συστήματα κίνησης της Fazua, η Porsche eBike Performance GmbH θα αναπτύξει και θα παράγει ιδιαίτερα ισχυρά συστήματα κίνησης eBike με την επωνυμία Porsche. Και οι δύο κατηγορίες προϊόντων θα διανεμηθούν σε κατασκευαστές e-bike σε όλο τον κόσμο, με τη νεοϊδρυθείσα κοινοπραξία να ενεργεί ως τεχνολογικός συνεργάτης. Τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης θα χρησιμοποιούνται στα eBikes Porsche καθώς και σε προϊόντα άλλων εμπορικών σημάτων.