Κουτσουλιές στο αυτοκίνητο - Αυτό το χρώμα «εμπνέει» περισσότερο τα πουλιά


Έχετε σκεφτεί ποτέ αν τα πουλιά έχουν αγαπημένο χρώμα αυτοκινήτου για να... κάνουν την ανάγκη τους; Αυτή η έρευνα δίνει την απάντηση!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 22/8/2023

Τα περιττώματα πουλιών πάνω στη λαμαρίνα του αυτοκινήτου είναι ένα θέαμα δυσάρεστο, ενίοτε και αηδιαστικό, ωστόσο εκτός από το (αντι)αισθητικό αποτέλεσμα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο χρώμα σε περίπτωση που δεν απομακρυνθούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Ωστόσο, έχετε σκεφτεί ποτέ αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χρώμα του αυτοκινήτου και την ποσότητα των κουτσουλιών που «προσελκύει»; Η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης ανταλλακτικών αυτοκινήτων Halfords θέλησε να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα και πραγματοποίησε σχετική έρευνα.

Το δείγμα που επέλεξε περιελάμβανε 1.140 αυτοκίνητα διαφόρων χρωμάτων. Η έρευνα διήρκησε 2 ημέρες και διεξήχθη σε 5 πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου και συγκεκριμένα στο Μπράιτον, τη Γλασκώβη, το Λιντς, το Μάντσεστερ και το Μπρίστολ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα κόκκινα αυτοκίνητα συγκέντρωσαν τα περισσότερα περιττώματα, με ποσοστό 18%.

Ακολούθησαν τα μπλε με 14%, τα μαύρα με 11%, τα άσπρα με 7%, τα γκρι-ασημί με 4%, ενώ το χρώμα που… απέφυγαν τα πουλιά ήταν το πράσινο, με ποσοστό 1%. Το υπόλοιπο ποσοστό (περίπου 46%) ανήκε σε «άλλο χρώμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα δε διευκρινίζει τον αριθμό αυτοκινήτων κάθε χρώματος που συμπεριλήφθηκε στο δείγμα, ούτε ποιες ακριβώς ημέρες της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας, οι οδηγοί ρωτήθηκαν πόσο γρήγορα καθάριζαν το αυτοκίνητό τους από τις κουτσουλιές. Μόνο το 17% (1 στους 6) απάντησε ότι καθάρισε άμεσα τις βρωμιές. Το 20% επεσήμανε ότι το έκανε «μέσα σε λίγες μέρες», ενώ το 55% περίμενε μέχρι την επόμενη φορά που θα έπλενε το αυτοκίνητό του. Υπήρξε και ποσοστό 8% που ουδέποτε ασχολήθηκε με τις κουτσουλιές ή, απλά, άφησε άλλους να κάνουν «τη δύσκολη δουλειά».

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι Βρετανοί παραθέτουν μια σειρά από θεωρίες για το λόγο που το χρώμα μπορεί να παίζει ρόλο στην ποσότητα των περιττωμάτων πουλιών που συγκεντρώνει ένα αυτοκίνητο. Για το κόκκινο υποστηρίζεται ότι προσομοιάζει με το χρώμα της τροφής αρκετών πτηνών, ενώ είναι το χρώμα που τα αρσενικά «χρησιμοποιούν» για να έλξουν τα θηλυκά, την περίοδο του ζευγαρώματος.

Άλλες αναφορές εκτιμούν ότι τα πουλιά έλκονται από τα χρώματα των αυτοκινήτων που ταιριάζουν με το χρώμα των φτερών τους, με αποτέλεσμα πχ τα περιστέρια να «προτιμούν» τα γκρι αυτοκίνητα, οι γλάροι τα άσπρα κλπ. Συν τοις άλλοις, το μπλε χρώμα τούς θυμίζει το νερό της θάλασσας, όπου αρκετά πουλιά συνηθίζουν να «αφήνουν» τα περιττώματά τους.

Επιπλέον, όσο πιο έντονο χρώμα έχει ένα αυτοκίνητο και όσο πιο καθαρό είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντανάκλαση που δημιουργεί και τα πουλιά φοβούνται, βλέποντας το «είδωλό» τους, με αποτέλεσμα να αντιδρούν με το συγκεκριμένο τρόπο.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του British Trust for Ornithology (BTO), ενός οργανισμού που ιδρύθηκε το 1932 για τη μελέτη των πτηνών στις Βρετανικές Νήσους, έθεσε το θέμα σε πιο… πρακτική διάσταση: «Γνωρίζουμε ότι τα πουλιά μπορεί να προσελκύονται από ορισμένα χρώματα, αλλά τα περιττώματα στα αυτοκίνητα πιθανότατα σχετίζονται περισσότερο με το μέρος που παρκάρετε. Αν παρκάρετε εκεί που κουρνιάζουν τα πουλιά, τότε θα βρείτε περισσότερα περιττώματα στο όχημά σας».

Πηγή: Halfords