Lancia HPE: Ένα ιταλικό στολίδι βγαλμένο από παραμύθι


Ένα ακόμα σχεδιαστικό project που έχει αφετηρία κάποιο από τα θρυλικά μοντέλα της Lancia ξυπνά μνήμες από το παρελθόν χαρίζοντας μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.

  • 2/12/2020

Η Lancia αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν από το παγκόσμιο αυτοκινητικό στερέωμα -μόνο στην Ιταλία εξακολουθεί να προσφέρεται το μικρότερο σε διαστάσεις και πιο προσιτό μοντέλο της ιστορικής ιταλικής φίρμας- ωστόσο η ελπίδα ότι μία ημέρα θα επιστρέψει στη ζωή εξακολουθεί να υπάρχει.

Και αυτό γιατί παρά την πολύχρονη απουσία της από τα δρώμενα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που νοσταλγούν τον ιδιαίτερο, ομολογουμένως, τρόπο με τον οποίο οι Ιταλοί αντιλαμβάνονταν την πραγματικότητα προχωρώντας στη δημιουργία ξεχωριστών προτάσεων.

Μια από αυτές ήταν και ηLancia Beta HPE, η οποία υπηρέτησε με τον πιο κομψό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό τρόπο τη μόδα των shooting brake αμαξωμάτων που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1970.

To High Performance Estate της Lancia έμεινε στην παραγωγή για εννέα χρόνια (1975-1984), αποκτώντας -μεταξύ άλλων- και υπερτροφοδοτούμενη έκδοση απόδοσης 135 ίππων.

Έκτοτε η Lancia απέφυγε τους σχεδιαστικούς πειραματισμούς, έχοντας μπολιαστεί με το γονίδιο του mainstream της Fiat. Φωτεινές εξαιρέσεις φυσικά και υπήρξαν, ωστόσο, δεν αποδείχθηκαν αρκετές ώστε να αποτρέψουν τα αφεντικά του ιταλικού ομίλου από τον αφανισμό ενός κατασκευαστή που τους πρόσφερε ουκ ολίγες επιτυχίες σε εμπορικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Ας έχει, η Lancia παραμένει ζωντανή στην καρδιά των πιστών οπαδών της και εκείνων που μπορούν να εκτιμήσουν όσα προσέφερε στα 100 και πλέον χρόνια ζωής της.

Μην σας κάνει εντύπωση, λοιπόν, το γεγονός ότι τα σενάρια που τη θέλουν να επιστρέφει στις προθήκες το ομίλου Stellantis που προέκυψε από την εξαγορά της FCA από το PSA Group κάνουν ξανά και ξανά της εμφάνισή τους, με διαφορετικό κάθε φορά πρωταγωνιστή.

Αυτή τη φορά είναι η σειρά της σύγχρονης Lancia HPE να μας κλέψει την καρδιά, έστω και στην ψηφιακή της μορφή η οποία αποτελεί δημιούργημα της καλώς εννοούμενης φαντασίας ταλαντούχων σχεδιαστών.

Το εντυπωσιακό σε διαστάσεις και σχεδιασμό coupe ακολουθεί παρόμοια λογική με την Lancia Beta HPE, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό τη σχεδιαστική ιδιαιτερότητα και τις εξίσου μοναδικές αναλογίες του μακρινού προγόνου του.

Θα ήταν τουλάχιστον ριψοκίνδυνο να επιχειρήσει κανείς να μιλήσει για τις προδιαγραφές της σύγχρονης Lancia HPE, μιας και η απόσταση που τη χωρίζει από τη γραμμή παραγωγής είναι χαοτική και οι πιθανότητες να βρεθεί λιγοστές, παρά τις φωνές που πληθαίνουν και ζητούν την αναβίωση της ιταλικής φίρμας.

Διαβάστε ακόμα:

Τα σενάρια επιστροφής της Lancia Ypsilon

Lancia Evoluzione GT: Ο βασιλιάς ζει!

Ταξιδεύοντας στον εικονικό κόσμο της Lancia Stratos ΗF Zero