Mazda: Όλα τα μοντέλα της θα είναι «ηλεκτρισμένα» το 2030!


Η Mazda ανακοίνωσε σήμερα το πλάνο της για πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της μέχρι το 2030 με αφετηρία το 2022, χωρίς όμως να καταργεί πλήρως τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.  

  • 17/6/2021

Η Mazda ανακοίνωσε σήμερα το πλάνο της με τον τίτλο “Sustainable Zoom-Zoom 2030” για πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της μέχρι το 2030 με αφετηρία το επόμενο έτος, χωρίς όμως να καταργεί πλήρως τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, αφού έχει δηλώσει με σαφήνεια πολλές φορές, ότι πιστεύει στην εξέλιξη τους. 

Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρεία, με έναρξη το 2022 και μέχρι το 2025 θα λανσάρει 5 νέα υβριδικά μοντέλα, 5 plug-in υβριδικά και 3 αμιγώς ηλεκτρικά σε όλο τον κόσμο και στις αγορές που δραστηριοποιείται, δηλαδή την Ιαπωνία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ασία. Σκοπός των Ιαπώνων είναι μέχρι το 2030 όλα τα αυτοκίνητά της να ενσωματώνουν κάποιο είδος ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, ενώ το 25% να είναι EV (πλήρως ηλεκτρικά).

Ταυτόχρονα, ήδη εξελίσσει μία πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων με την ονομασία “Skyactiv EV Scalable Architecture”, η οποία και θα λανσαριστεί το 2025 και θα χρησιμοποιηθεί από ηλεκτρικά οχήματα διαφορετικών διαστάσεων και τύπων αμαξώματος. Παράλληλα όμως, η ιαπωνική εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στην εξέλιξη των κινητήρων εσωτερικής καύσης, όπως τους υπάρχοντες κινητήρες Skyactiv X, αλλά και μερικά ολοκαίνουρια 6κύλινδρα σε σειρά μοτέρ.

Όπως ανακοίνωσε τέλος ο Ιάπωνας κατασκευαστής, το 2022 θα λανσάρει και ένα σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης με την ονομάσία Mazda Co-Pilot 1.0, το οποίο θα εξοπλίσει αρχικά τα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρείας. Το σύστημα θα παρακολουθεί την φυσική κατάσταση του οδηγού και όταν διαγνωσθεί πως ο οδηγός δεν μπορεί να οδηγήσει το όχημα, θα αλλάζει σε αυτόνομη λειτουργία και το σύστημα θα παίρνει τον έλεγχο του οχήματος, σταματώντας το σε ένα ασφαλές μέρος και πραγματοποιώντας κλήση έκτακτης ανάγκης.