McLaren 750S: Πιο ελαφριά, πιο μικρή και αρκετά πιο δυνατή (photos)


Η πρώτη ματιά στον διάδοχο της McLaren 720S θυμίζει ένα... συντηρητικό facelift, όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

  • 26/4/2023

Οι Βρετανοί παρουσίασαν επίσημα τη McLaren 750S η οποία έρχεται για να διαδεχθεί την 720S και να γίνει το πιο δυνατό όχημα παραγωγής στην ιστορία της φίρμας.

Η νέα προσθήκη, διαθέσιμη σε Coupe και Spider έκδοση, μπορεί να μην ξεσηκώνει τα πλήθη με την πρώτη ματιά, αφού η εικόνα μοιάζει αρκετά με αυτή του προκατόχου της, ωστόσο ο κατασκευαστής δηλώνει πως κάτω από αυτό τον «μανδύα» κρύβονται μεγάλες αλλαγές. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στα 3 κομμάτια της 750S είναι εντελώς καινούργιο ή έχει αναθεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Στο κέντρο του αυτοκινήτου συνεχίζει να βρίσκεται ένας twin-turbo V8 με χωρητικότητα 4,0 lt ο οποίος όμως έχει δεχθεί μια σειρά από παρεμβάσεις και έχει φτάσει να αποδίδει 30 περισσότερους ίππους σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη της 750S φτάνει τους 750 PS στις 7.500 rpm και τα 800 Nm ροπής στις 5.500 rpm.

Ο κατασκευαστής αναφέρει με καμάρι ότι έχουμε να κάνουμε με το πιο δυνατό όχημα παραγωγής που φέρει το σήμα του, ενώ κορυφαία στην κατηγορία του χαρακτηρίζει επίσης την αναλογία των 587 PS/ 1.000 kg (ισχύει για την περίπτωση του Coupe).

Ο flat-plane V8 έχει νέα ελαφριά πιστόνια τα οποία έχει δανειστεί από την πισταδόρικη 765LT ενώ νέα είναι και η διάταξη των απολήξεων της εξάτμισης όπου καταλήγουν κεντρικά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της McLaren P1.  

Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν στη McLaren 750S να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 2,8 sec. ενώ τα 200 km/h έρχονται σε 7,2 sec. για το Coupe και σε 7,3 sec. για το Spider. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 332 km/h.

Η δύναμη περνάει στην άσφαλτο μέσω του πίσω άξονα και παρεμβάλεται ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων. Αυτό έχει σεταριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι αλλαγές να γίνονται όταν πραγματικά πρέπει, χωρίς να ανεβάζει άσκοπα στροφές ο κινητήρας.

Μπροστά και χαμηλά από τους πίσω τροχούς έχουμε μεγάλες εισαγωγές αέρα που συμβάλλουν στην ψύξη του κινητήρα ενώ επανασχεδιασμένος είναι και ο διαχύτης που βρίσκεται κάτω από μία νέα διχτυωτή γρίλια.

Μεγάλη προσοχή δόθηκε από τη McLaren στον τομέα του βάρους με το Coupe να ζυγίζει 1.277 kg και να είναι σχεδόν 30 kg πιο ελαφρύ από τον προκάτοχό του. Το Spider με το αναδιπλούμενο σκληρό κάλυμμα (RHT) φτάνει τα 1.326 kg και εν πολλοίς αυτή η αύξηση οφείλεται στο σύστημα προστασίας που ενεργοποιείται σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος.

Για να έχει αποτέλεσμα η «δίαιτα» της McLaren χρησιμοποιήθηκε αρκετό carbon σε διάφορα σημεία του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα στα καθίσματα που εξοικονομούν κάτι περισσότερο από 17 kg σε σχέση με την 720S. Η ίδια λογική ακολουθήθηκε και στην περίπτωση των τροχών με τις σφυρήλατες ζάντες οι οποίες είναι οι πιο ελαφριές που έχει τοποθετήσει ποτέ η McLaren σε όχημα παραγωγής.

Στο πίσω μέρος υπάρχει μια ενεργή αεροτομή με μεγαλύτερη επιφάνεια από την αντίστοιχη που είχαμε δει στην 720S, παρόλο που είναι κατά 1,6 kg ελαφρύτερη. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επεκταθεί πλήρως είναι σχεδόν μισό sec. και η δουλειά της να παράγει κάθετη δύναμη και να βοηθάει το σύστημα πέδησης όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Τα ελαστικά που έχει επιλέξει στο στάνταρ σετάρισμα ο κατασκευαστής είναι τα Pirelli P Zero ενώ υπάρχουν και οι επιλογές των P Zero Corsa και Trofeo R.

Στο εσωτερικό η εικόνα είναι γνώριμη και δεν διαφέρει συγκλονιστικά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Στην κονσόλα υπάρχει η οθόνη του Συστήματος Πολυμέσων με διαγώνιο 8 ιντσών που ενσωματώνει Apple CarPlay, αλλά όχι Android Auto.

Η καμπίνα εφοδιάζεται επίσης με ατμοσφαιρικό φωτισμό αλλά και ένα αναβαθμισμένο σύστημα ήχου της Bower & Wilkins το οποίο είναι διαθέσιμο ως προαιρετική επιλογή. Ένα άλλο ξεχωριστό σημείο βρίσκεται στην πλάτη των επιβατών και είναι ένα μικρό «φινιστρίνι» που επιτρέπει την οπτική επαφή με τον V8 κινητήρα.

Η McLaren έχει ήδη ξεκινήσει να δέχεται παραγγελίες για τη νέα 750S με την τιμή της να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ (η Spider έκδοση να είναι λίγο πιο ακριβή σε σχέση με την Coupe). Τα πρώτα αυτοκίνητα αναμένεται να παραδοθούν στους κατόχους τους μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2023.