Με συμβατικό κινητήρα το Nissan 400Z – τουλάχιστον αρχικά


Όπως όλα δείχνουν, το επόμενο 400Ζ θα διαθέτει κάποια μορφή ηλεκτροκίνησης, είτε ως plug-in, είτε ως αμιγώς ηλεκτρικό. Αυτό όμως δεν πρόκειται να το δούμε από την αρχή.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 20/7/2020

Η πληροφορία αυτή προέρχεται από τον Ivan Espinosa, αντιπρόεδρο της Nissan και υπεύθυνο για την παγκόσμια προϊοντική της στρατηγική. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στο αυστραλιανό περιοδικό CarAdvice, το 400Ζ βρίσκεται πλέον «πολύ κοντά» στην επίσημη παρουσίασή του. Αυτό όμως που θα πρέπει να περιμένουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ένα συμβατικό, βενζινοκίνητο μοντέλο, στην παραδοσιακή λογική των σπορ αυτοκινήτων.

Σίγουρα υπάρχει χώρος και για μία ακόμα εκδοχή, είτε μιλάμε για κάποιο υβριδικό, plug-in σύνολο, είτε ακόμα και για ένα αμιγώς ηλεκτρικό, το οποίο μπορεί να έρθει αργότερα. Παρόλες όμως τις προόδους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην ηλεκτροκίνηση, η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν θεωρεί ότι είναι ακόμη ώριμη για μία τέτοια υλοποίηση, ενός αμιγώς σπορ μοντέλου. Και η αλήθεια είναι πως αυτό αποτελεί άποψη πολλών κατασκευαστών.

Όπως έλεγε κάποτε ο Colin Chapman, ιδρυτής της Lotus, «ένα ισχυρό αυτοκίνητο είναι γρήγορο στις ευθείες. Ένα ελαφρύ αυτοκίνητο είναι γρήγορο παντού». Με δεδομένο το βάρος των συσσωρευτών ενός EV, που μπορεί να ξεπερνά τα 500 κιλά, αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες πειραματίζονται μεν αλλά δεν έχουν προχωρήσει στην παραγωγή προτάσεων με έντονα σπορ χαρακτηριστικά. Και μετά υπάρχει και το θέμα της σταθερότητας λειτουργίας, με βάση τη θερμοκρασία των συσσωρευτών, που και αυτό παίζει σημαντικό ανασταλτικό ρόλο.

Ο Espinosa στέκεται επίσης στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, υποστηρίζοντας ότι έχουν ακόμη περιθώρια εξέλιξης. Φυσικά, σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ηλεκτροκίνηση θα επικρατήσει. Ένα θετικό βήμα προς αυτή αποτελεί και η τεχνογνωσία που αποκτά η εταιρία, μέσα από το πρωτάθλημα της Formula E. Τώρα το αν θα δούμε τελικά ηλεκτρική εκδοχή του 400Ζ, μένει να αποδειχτεί. Μάλλον θα τη δούμε αλλά σίγουρα όχι σύντομα.