Mea culpa από την Volkswagen - Παραδέχεται το λάθος της με τα πλήκτρα αφής


Ο CEO της Volkswagen, Thomas Schaefer, παραδέχτηκε πως η επιλογή των πλήκτρων αφής ήταν λανθασμένη και υποσχέθηκε πως το «θέμα» θα διορθωθεί. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: VOLKSWAGEN
  • 21/6/2023

Τα μοντέλα της Volkswagen φημίζονται για την ποιότητα των συστημάτων διεπαφής, με κουμπιά και λειτουργίες εύχρηστα και σχεδόν φυσικά για τον κάθε οδηγό και επιβάτη. Ωστόσο, με την 8η γενιά του Golf το 2019, η εταιρεία αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι νέο, εισάγοντας πλήκτρα αφής, όχι μόνο στο τιμόνι, αλλά και στην κεντρική οθόνη infotainment στο κέντρο της κονσόλας.

Το ίδιο έγινε και με το ID.3, και αργότερα με άλλα μοντέλα της γερμανικής μάρκας. Οι αντιδράσεις του αγοραστικού κοινού ήταν έντονες, και σε μία αρκετά ανοιχτή από την πλευρά του συνέντευξη στο Autocar, ο CEO της VW, Thomas Schaefer, παραδέχτηκε πως τα πλήκτρα αφής «έκαναν σίγουρα μεγάλη ζημιά,» και η εταιρεία «εκνεύρισε πελάτες που δεν θα έπρεπε να νιώθουν έτσι».

Το θετικό για όσους ήταν αντίθετοι με αυτήν την αλλαγή είναι πως ο Schaefer υπόσχεται άμεσα τροποποιήσεις, με την αφαίρεση των πλήκτρων αφής από το τιμόνι και από την οθόνη, και συγκεκριμένη από το σημείο που ρυθμίζει την θερμοκρασία στην καμπίνα.

Το νέο facelift του ID.3 φέρει ακόμα το στιλ διεπαφής με τα πλήκτρα αφής, αλλά η 3η γενιά του Tiguan θα έχει τη νέα διάταξη, όπως επίσης και το Golf Mk 8.5 και το Passat B9 που έχει εξελιχθεί από τη Skoda.

Συγκεκριμένα, στο νέο Tiguan θα βρει κανείς ένα μεγάλο επιλογέα στην κεντρική κονσόλα με μία οθόνη OLED, και μέσω αυτού θα μπορεί ο οδηγός να αλλάξει την ένταση του ήχου και τον εσωτερικό φωτισμό, καθώς και να επιλέξει ποια ρύθμιση θέλει στο σύστημα 4Motion Active Control

Πρέπει να τονιστεί, βέβαια, πως δεν θα γίνει κάποια μαζική μετάβαση σε φυσικά πλήκτρα, καθώς η τάση είναι πάντα να προστίθενται οθόνες και συστήματα διεπαφής που βασίζονται στα πλήκτρα αφής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στο επερχόμενο Tiguan, θα βρίσκεται μία οθόνη 15 ιντσών, όπως και στο νέο ID.7.