Peugeot: Το i-COCKPIT αλλάζει «πίστα» και εντυπωσιάζει με την 21άρα αιωρούμενη οθόνη (photos)


Μετά από 10 χρόνια και 10.000.000 αυτοκίνητα, η Peugeot αποκαλύπτει το ριζικά ανανεωμένο i-COCKPIT το οποίο θα κάνει ντεμπούτο στο επερχόμενο 3008.

  • 6/6/2023

Κάτι περισσότερο από μία δεκαετία μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Peugeot 208, οι Γάλλοι παρουσιάζουν το ανανεωμένο i-COCKPIT που θα τοποθετηθεί αρχικά στο επερχόμενο 3008, πριν περάσει σταδιακά και στα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας.

Η πρώτη γενιά του i-COCKPIT προκάλεσε αίσθηση και άμεσα καθιερώθηκε ως μια καινοτομία που μεταμόρφωσε την εμπειρία του οδηγού, προσφέροντας μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση, περισσότερη άνεση αλλά και βελτιστοποιημένη ασφάλεια.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε περισσότερες από 10.000.000 μονάδες της φίρμας και είναι ένα από τα στοιχεία που κερδίζει τις εντυπώσεις των οδηγών από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα εισέλθουν στο αυτοκίνητο. Πλέον, έφτασε η στιγμή για μία ριζική ανανέωση.

Το στοιχείο που κλέβει τις εντυπώσεις στο νέο i-COCKPIT είναι η πανοραμική, κυρτή οθόνη, υψηλής ευκρίνειας, με διαγώνιο 21 ιντσών που συνδυάζεται με ένα νέας σχεδίασης συμπαγές τιμόνι αλλά και τους διακόπτες αφής i-Toggles.

Η οθόνη, η οποία έχει ενσωματώσει το head-up display, ξεκινά από το αριστερό άκρο του ταμπλό και φτάνει μέχρι το κέντρο του ενώ ακριβώς από κάτω υπάρχει ένας έξυπνα τοποθετημένος LED φωτισμός που δίνει την εντύπωση ότι τo ενιαίο πάνελ αιωρείται.

Η οθόνη «γέρνει» ελαφρώς προς τη μεριά του οδηγού και αποτελείται από δύο τομείς: αριστερά έχουμε τον ψηφιακό πίνακα οργάνων με όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχει ο οδηγός ενώ δεξιά είναι το σύστημα πολυμέσων μέσω του οποίου ρυθμίζονται βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου όπως ο κλιματισμός και η πλοήγηση.

Οι διακόπτες αφής i-Toggles είναι πλήρως προσαρμόσιμοι και μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να παρέχουν γρήγορη πρόσβαση σε 10 από τις αγαπημένες λειτουργίες του οδηγού.

Ο επιλογέας των σχέσεων του κιβωτίου ταχυτήτων έχει μεταφερθεί από την κεντρική κονσόλα στο ταμπλό, δίπλα στο κουμπί start/stop, και με αυτή την κίνηση η Peugeot απογείωσε τους διαθέσιμους αποθηκευτικούς χώρους στην πρώτη σειρά καθισμάτων.

Σημαντική αναβάθμιση έγινε και στο τιμόνι το οποίο εκτός από νέα σχεδίαση φέρει νέα μαξιλαράκια που απογειώνουν την οδηγική εμπειρία. Στο κέντρο του υπάρχουν διακόπτες αφής με την Peugeot να τονίζει πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διορθώσεις ώστε να αποφευχθεί η κατά λάθος ενεργοποίησή τους.

Η εικόνα του i-COCKPIT συμπληρώνεται ιδανικά με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό ο οποίος εκτείνεται σε όλο το μήκος του ταμπλό ενώ φτάνει μέχρι τα πλαίσια των θυρών. Ο φωτισμός αντανακλάται στην καμπίνα μέσα από μία κομψή επένδυση αλουμινίου ενώ ο οδηγός μπορεί να επιλέξει το χρώμα που ταιριάζει στη διάθεσή του μέσα από μία «παλέτα» 8 επιλογών.