Mercedes-AMG: Ο απόλυτος εξομοιωτής οδήγησης (βίντεο)


Όλοι λίγο πολύ έχουμε παίξει με κάποιο «ραλάκι» στον υπολογιστή ή στην παιχνιδοκονσόλα μας. Μέχρι που όμως η τεχνολογία θα μπορούσε να φτάσει την εμπειρία της εικονικής οδήγησης;

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 12/12/2020

Αυτό εξαρτάται. Εάν διαθέτει κανείς την τεχνογνωσία της Mercedes-AMG και μερικά εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να χτίσει έναν εξομοιωτή που να δίνει πραγματικά όλη την αίσθηση της κίνησης. Όπως μας ενημερώνει η εταιρία, ένα μέρος της εξέλιξης του Project One γίνεται στις πίστες του Nurburgring και του Hockenheim. Ένα άλλο μέρος, όμως, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και ώρας, μπορεί να πραγματοποιηθεί στις κλειστές εγκαταστάσεις της, μπροστά από μία οθόνη.

Και όταν μιλάμε για οθόνη, δεν μιλάμε για κάποια 65άρα LCD αλλά για μία κυρτή επιφάνεια εννέα μέτρων, που προβάλλει δεδομένα από πέντε προτζέκτορες 4K! Ένας τεράστιος μηχανισμός, με βραχίονες και ηλεκτροκινητήρες, διατηρεί στον αέρα μία κάψουλα πιλοτηρίου, φροντίζοντας να την κινεί παρόμοια με τις δυνάμεις που θα δεχόταν ένα πραγματικό αυτοκίνητο, κατά την κίνησή του. Εντός, το cockpit αποτελεί πιστό αντίγραφο του Project One, έτσι ώστε ο οδηγός-δοκιμαστής να βιώνει την ίδια ακριβώς εμπειρία. Όσο για τους υπολογιστές, μπορούν να προσομοιάσουν τα πάντα. Από αστικές συνθήκες και ανοικτούς δρόμους, μέχρι πίστες όπως η Nordschleife.

Η χρήση εξομοιωτών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες βοηθά αρκετά στην εξέλιξη νέων αυτοκινήτων, καθώς όχι μόνο περιορίζει τον απαιτούμενο χρόνο αλλά μειώνει σημαντικά και το κόστος. Μόνο τα ελαστικά ενός τέτοιου Hypercar κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ για να κάνει μερικές γρήγορες βόλτες στην πίστα, ενώ κανένας δεν θα κατηγορήσει τον οδηγό εάν το παρακάνει και τρακάρει το όχημά του…

Κατά τα άλλα, δεν μπορεί να μην περάσει από το μυαλό μας, κάθε φορά που βλέπουμε κάτι ανάλογο, το gaming. Προφανώς αυτό δεν είναι παιχνίδι αλλά ένα ακριβό μηχάνημα εξέλιξης. Σκεφτείτε όμως να είχατε πρόσβαση σε ένα τέτοιο εξομοιωτή, με περασμένο ένα GTA, Gran Turismo, DiRT ή ό,τι σας αρέσει. Τώρα που πλησιάζουν Χριστούγεννα είναι μία  καλή ιδέα για το γράμμα του άγιου Βασίλη….