Mercedes: Διατηρεί τον V8 μετά το 2030 υπό μία προϋπόθεση


Μπορεί η Mercedes να... έχει βάλει πλώρη προ τον εξηλεκτρισμό των μοντέλων της, ωστόσο οι αναφορές λένε ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον V8 κινητήρα εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MERCEDES
  • 12/9/2022

Παρόλο που η Mercedes έχει ανακοινώσει ήδη από τον Ιούνιο ότι θα έχει στραφεί πλήρως στον ηλεκτρισμό μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η γερμανική εταιρεία επεσήμανε ότι δε θα καταργήσει τους κινητήρες βενζίνης της, εφόσον «το επιτρέπουν οι αγορές.»

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι βενζινοκινητήρες των Γερμανών θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν σε επιλεγμένες αγορές, εάν βέβαια υπάρχει η ανάλογη ζήτηση, ακόμα και μετά το 2030. Αυτό δεν αφορά μόνο μικρούς κινητήρες, αλλά και τον V8 της Mercedes, με τον αντιπρόεδρο του τομέα εξέλιξης, Joerg Bartels, να επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος κινητήρας ήρθε για να μείνει.

Όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Mercedes να βρίσκεται μέσα στα επιθυμητά όρια του μέσου όρου εκπομπών CO2 του στόλου της, με τους σχετικούς κανονισμούς να αυστηροποιούνται. Αν οι Γερμανοί καταφέρουν να κυμανθούν μέσα στο πλαίσιο των νέων κανονισμών, τότε, σύμφωνα με τον Bartels, δεν υπάρχει λόγος να αποσυρθεί ο V8, ούτε και ο μικρότερος 6κύλινδρος.

«Στο τέλος, πρέπει να εκπληρώσει τη στρατηγική μας αναφορικά με το διοξείδιο του άνθρακα, και έχουμε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι σχετικά με αυτό: το να έχουμε ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '30, το 2039. Και από το 2030 θέλουμε να έχουμε στραφεί πλήρως στον ηλεκτρισμό. Αλλά αν υπάρχει ακόμα η ανάγκη από τους πελάτες για βενζινοκίνητους V8 σε κάποιες περιοχές, και είναι ακόμα μέρος του πακέτου μας, οπότε γιατί να σταματήσουμε;» συμπλήρωσε ο Bartels.

Η εταιρεία αντιλαμβάνεται ότι δε θα είναι εύκολο να κατακτήσει τους στόχους της όσον αφορά τους ιδιαίτερα αυστηρούς κανονισμούς που αναμένονται να καταφτάσουν στην Ευρώπη με το νέο πακέτο κανονισμών Euro 7, όμως επίσης γνωρίζει ότι η ζήτηση των ΜΕΚ δε θα μειωθεί τόσο, καθώς οι πελάτες θα συνεχίσουν να αγοράζουν βενζινοκίνητα οχήματα.