Mία ξεχωριστή Porsche 959


H Porsche 959, ούτως ή άλλως, ήταν ένα προηγμένο για την εποχή της δημιούργημα. Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες της θέλησαν να έχουν ένα ακόμη πιο ιδιαίτερο όχημα, κάτι που έγινε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 27/9/2019

Η 959 παρουσιάστηκε το 1985 στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης αλλά παραμένει ανταγωνιστική σε επιδόσεις ακόμα και στις ημέρες μας. Ο twin-turbo, χωρητικότητας 2.848 cc, επίπεδος εξακύλινδρος κινητήρας της απέδιδε 450 PS, επιτάχυνε το αυτοκίνητο από το 0-100 km/h σε 3,7 sec, ενώ η τελική ταχύτητά της έφτανε τα 317 km/h.

Ήταν το πιο τεχνολογικά προηγμένο αυτοκίνητο της εποχής της (αλλά όχι μόνο αυτής) και κατασκευάστηκε μόλις σε 292 μονάδες, από τον Μάιο του 1987 έως τον Ιανουάριο του 1989. Φυσικά, απευθυνόταν σε μια οικονομική ελίτ της εποχής που είχε τη δυνατότητα να την αποκτήσει. Η Μέση Ανατολή ήταν μια σταθερή και σίγουρη αγορά, όπως φάνηκε. Μάλιστα, η γερμανική εταιρεία δημιούργησε ένα ξεχωριστό τμήμα, το «Porsche Exclusive Manufaktur», για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών της να αποκτήσουν μία πραγματικά μοναδική 959.

Ένας Άραβας Σεΐχης ζήτησε επτά Porsche 959 για τη συλλογή του και απαίτησε να έχουν αμάξωμα και εσωτερικό αποκλειστικού χρώματος. Δύο από αυτές βρίσκονται στο μουσείο της Porsche προς επίδειξη. Η μία, που βλέπουμε στις φωτογραφίες, έχει αμάξωμα βαμμένο βαθύ χρυσαφί και εσωτερικό κόκκινου χρώματος, με επιφάνειες, επίσης, βαμμένες σε απόχρωση χρυσού, ενώ επιχρυσωμένες είναι και οι απολήξεις της εξάτμισης του οχήματος.