Μύθοι και αλήθειες για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης


Κρίνοντας από τη δημοσιότητα που καλλιεργούν γύρω τους τα ηλεκτρικά οχήματα, θα νόμιζε κανείς ότι ήδη αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου στόλου οχημάτων. Αυτό όμως δεν ισχύει.

  • 10/6/2021

Αν και οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ανοδικές, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των πωλήσεων καινούριων αυτοκινήτων και ένα ακόμη μικρότερο μερίδιο αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους όλου του κόσμου.

Μια νέα αναφορά της ερευνητικής εταιρείας BloombergNEF προβλέπει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι αρκετά διαφορετικά έως το 2040, με το 70% των επιβατικών αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικά ή άλλα οχήματα μηδενικών εκπομπών, όπως οχήματα κυψελών καυσίμου (Fuel Cells). Αλλά ακόμη και αυτή η τεράστια ανάπτυξη δεν θα είναι αρκετή για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 που έχει τεθεί από πολλές κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με την BNEF από τα τρία εκατομμύρια που ήταν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως για το 2020, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν στα 14 εκατομμύρια έως το 2025 και θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως. Επιπροσθέτως, η έρευνα επισημαίνει πώς, το 90% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη έως το 2040 θα είναι EVs, ακόμη και χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν ανακοινώσει φιλόδοξα σχέδια για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, αν και μέχρι τότε θα εξακολουθήσουν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα εκπέμποντας αέριους ρύπους…

Για να καθαρότερο περιβάλλον μέσω της διάδοσης της ηλεκτροκίνησης, η BNEF υποστηρίζει πώς οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδοτήσουν τις υποδομές (σταθμοί φόρτισης), να θέσουν αυστηρότερα όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως και να προχωρήσουν στον εξηλεκτρισμό των εταιρικών στόλων των φορτηγών, η εξέλιξη των οποίων έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα αυτοκίνητα. Η έρευνα προτείνει επίσης και τον περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων σε αστικά κέντρα.

Ο εξηλεκτρισμός των εταιρικών στόλων των φορτηγών έως το 2050 μπορεί να είναι η πιο δύσκολη από τις προτάσεις της BNEF. Οι Daimler, Tesla και Volvo συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που εργάζονται για την παράδοση βαρέων ηλεκτρικών φορτηγών, ωστόσο η αυτονομία που προσφέρουν τα οχήματα της Volvo, μέχρι στιγμής μπορεί να υποστηρίξει παραδόσεις σε μικρές αποστάσεις και όχι σε μεγαλύτερες διαδρομές που απαιτείται στις αλυσίδες εφοδιασμού. Όσο αναφορά την Tesla, ένας από τους επικεφαλής του Tesla Semi, αποχώρισε πρόσφατα με αποτέλεσμα το project να αναμένεται να καθυστερήσει.

Πολλές από τις στρατηγικές που προτείνει η έκθεση ισχύουν σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Η Ευρώπη και η Κίνα έχουν θέσει σχετικά αυστηρά πρότυπα εκπομπών ρύπων, ενώ αρκετές πόλεις έθεσαν περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας COVID-19 για να περιορίσουν την πρόσβαση των αυτοκινήτων στα αστικά κέντρα.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden βρίσκεται στη μέση ενός μέχρι τώρα μη παραγωγικού γύρου διαπραγματεύσεων με το Κογκρέσο σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις υποδομές, το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση για την επέκταση του δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων των ΗΠΑ. Η BNEF υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου φόρτισης θα είναι καθοριστικής σημασίας για την διάδοση της ηλεκτροκίνησης.

Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε σήμερα αν οι προβλέψεις της BNEF θα επιβεβαιωθούν σχετικά με την έκρηξη της ηλεκτροκίνησης. Η μελέτη προβλέπει υψηλή αύξηση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε 20 χρόνια από τώρα, αλλά κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει ούτε να κάνει ασφαλείς προβλέψεις.

Όπως ακριβώς δεν προβλέφθηκε η πανδημία Covid-19 και το τι επακολούθησε σε όλο τον κόσμο ή 20 χρόνια πίσω το «σφάλμα Y2K» στους υπολογιστές που αναστάτωσε τις αγορές σε όλον τον κόσμο…

Όπως και να έχει, όλοι εσείς που έχετε προγραμματίσει να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό όχημα μην το αναβάλετε. Εκτός του ότι θα κυκλοφορείτε μην ρυπαίνοντας το περιβάλλον, είναι σίγουρο πώς θα σας αλλάξει την ζωή μέσα από τις τεχνολογίες και τη διαφορετική εμπειρία οδήγησης που προσφέρει.