Να πώς κατασκευάζονται οι θρυλικές ζάντες TE37 στην Ιαπωνία (video)


Πέρα από το πόσο εντυπωσιακές και θρυλικές είναι οι Rays TE37, η διαδικασία κατασκευής τους είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: RAYS WHEELS - YouTube
  • 5/8/2023

Οι ζάντες είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία στη διαδικασία του tuning, και η Ιαπωνία έχει να προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές.

Μία, όμως, ξεχωρίζει ανά τα χρόνια, και αυτή είναι η Rays TE37.

Η Rays Wheels βρίσκεται στον χώρο της κατασκευής σφυρήλατων ζαντών από το 1973, εδώ δηλαδή και πέντε δεκαετίες, με τα δημιουργήματα της Volk Racing, του αγωνιστικού παρακλαδιού της, να ξεχωρίζουν.

Σε ένα μίνι ντοκιμαντέρ που ανέβασε η εταιρεία στο κανάλι της στο YouTube, παρουσιάζεται λεπτομερώς η διαδικασία κατασκευής των TE37

Και μόνο ο σχεδιασμός τους είναι εξαιρετικά δημοφιλής, εμβληματικός στον χώρο της αυτοκίνησης, αλλά όταν δει κανείς την κατασκευή, αποκτά έναν άλλο σεβασμό για αυτά τα κομμάτια.

Η όλη διαδικασία ξεκινά με μία μεγάλη μπιλιέτα αλουμινίου, που κατασκευάζεται από ένα κράμα που παράγει η ίδια η Rays. Πριν ξεκινήσει καν η σφυρηλάτηση, οι μπιλιέτες πρέπει να θερμανθούν σε θερμοκρασίες άνω των 480 βαθμών Κελσίου. Το μέταλο έπειτα μεταφέρεται στο χώρο που γίνεται η σφυρηλάτηση.

Η πίεση στην πρέσα αγγίζει τα 70.000 psi, οπότε το μέταλο μοιάζει να έχει... βουτυρένια υφή, γεγονός που επιτρέπει τη μορφοποίησή του κατά το δοκούν. 

Πριν περάσουν στη διαδικασία της βαφής, οι έτοιμες πλέον ζάντες πρέπει να καθαριστούν από τυχόν λάδια, ενώ πρώτα περνούν ένα στρώμα πούδρας, ώστε η βαφή να έχει μία καλή επιφάνεια να κάτσει. 

Σε αυτή τη φάση της κατασκευής δεν εμπλέκεται ανθρώπινο χέρι, καθώς όλα πρέπει να γίνουν με τεράστια ακρίβεια.

Στο τέλος, γίνεται κι ο έλεγχος για την κατάσταση του προϊόντος, προτού περάσει πια στην αγορά.

Δείτε περισσότερα στο σχετικό video: