Νέες επετειακές Alfa Romeo Giulia και Stelvio Quadrifoglio 520 PS (video-photos)


Συλλεκτικές εκδόσεις «Quadrifoglio 100th Anniversario» των Giulia και Stelvio, με αφορμή τα 100ά γενέθλια του «θρυλικού» συμβόλου της Alfa Romeo.

  • 13/4/2023

Στις 15 Απριλίου 2023, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα που το Quadrifoglio, το θρυλικό σύμβολο της Alfa Romeo έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην αγωνιστική έκδοση της RL στο 14ο Targa Florio.

Με αφορμή αυτή την ξεχωριστή επέτειο, η Alfa Romeo παρουσίασε την Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου τις νέες Giulia και Stelvio Quadrifoglio της ειδικής έκδοσης «Quadrifoglio 100th Anniversario».

Με περιορισμένη παραγωγή 100 μονάδων ανά μοντέλο, η επετειακή έκδοση αποτελεί το αποτέλεσμα της παράδοσης της ιταλικής μάρκας στο να μεταφέρει τεχνογνωσία από τους αγώνες στα αυτοκίνητα παραγωγής. Τα δύο μοντέλα φέρουν μια σειρά νέων χαρακτηριστικών που τονίζουν το συλλεκτικό τους χαρακτήρα, ενώ παράλληλα εφοδιάζονται με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν με τις νέες Giulia και Stelvio, όπως τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας full-LED, τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και το ψηφιακό πιστοποιητικό NFT.

Οι Giulia και Stelvio «Quadrifoglio 100th Anniversario» αποτελούν το αποτέλεσμα μιας παράδοσης 100 ετών, αλλά και της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τους αγώνες στα αυτοκίνητα παραγωγής. Ο bi-Turbo V6 κινητήρας έχει αναβαθμισμένη απόδοση στους 520 PS, ενώ για πρώτη φορά η έκδοση εφοδιάζεται με μηχανικό πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης, το οποίο βελτιώνει την πρόσφυση, την ευελιξία, τη σταθερότητα και τη συνολική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Τα κορυφαία δυναμικά χαρακτηριστικά του μοντέλου οφείλονται και στο εξαιρετικά χαμηλό βάρος του αυτοκινήτου, χάρη στην εκτενή χρήση υπερ-ελαφρών υλικών, όπως το αλουμίνιο και τα αναθρακονήματα. Ειδικότερα στη Giulia το εμπρός ενεργό αεροδυναμικό σπόιλερ από αναθρακονήματα  βελτιώνει τη ροή του αέρα και τη σταθερότητα, ενώ τόσο στη Giulia, όσο και στη Stelvio το σύστημα εξαγωγής της Akrapovich, εκτός από τη βελτίωση της απόδοσης προσφέρει ένα μοναδικό, όσο και εθιστικό ήχο.

Η έντονη προσωπικότητα των Giulia και Stelvio έχει ενισχυθεί περαιτέρω χάρη στα νέα φωτιστικά σώματα «3plus3», τεχνολογίας full-LED, ενώ οι νέοι τροχοί των 19’’ για τη Giulia και 21'' για τη Stelvio φιλοξενούν, αποκλειστικά για την ειδική έκδοση, δαγκάνες φρένων σε χρυσό χρώμα. Την εξωτερική εμφάνιση της ειδικής έκδοσης για τα 100 χρόνια του Quadrifoglio συμπληρώνουν το ειδικό για την περίσταση λογότυπο, αλλά και τα τμήματα από άβαφα ανθρακονήματα στους καθρέπτες και τη μάσκα. Η ειδική έκδοση θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στα χρώματα: Rosso Etna, Verde Montreal και Nero Vulcano.

Η ίδια απόλυτη σπορ αίσθηση χαρακτηρίζει και το εσωτερικό των αυτοκινήτων με το συνδυασμό δέρματος και Alcantara και την εκτενή χρήση τμημάτων από ανθρακονήματα. Στο ταμπλό η επιγραφή «100» δίπλα στο χρυσό Quadrifoglio υπογράφει τη μοναδικότητα της έκδοσης. Ο οδηγός έχει στη διάθεση του το νέο, διαμορφώσιμο ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3’’, όπου σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις των μοντέλων διαθέτει επιπλέον τη λειτουργία «Race» που προσφέρει εκτός των άλλων και «shift light» όταν ο οδηγός έχει επιλέξει τη χειροκίνητη λειτουργία στο αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων.

Για να γιορτάσει αυτή την ξεχωριστή επέτειο, το Quadrifoglio επιστρέφει στο τόπο όπου γεννήθηκε, στη Σικελία, με τα δύο νέα συλλεκτικά μοντέλα να φωτογραφίζονται στο νησί της Αίτνας.

Η προέλευση ενός θρύλου

Αποτελώντας σύμβολο του ιταλικού σπορ χαρακτήρα, το Quadrifoglio, διαχρονικά αποτελούσε συνώνυμο των κορυφαίων εκδόσεων της μάρκας. Με αφορμή την εκατοστή επέτειο, το Centro Stile Alfa Romeo εξέλιξε το ιστορικό λογότυπο, διατηρώντας όμως στο ακέραιο το χαρακτήρα και την κομψότητά του.

Το Quadrifoglio αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της μάρκας. Όλα ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου του 1923 στο 14ο Targa Florio, σε μια από τις πλέον σημαντικές διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού για τον 20ο αιώνα. Εκείνη την εποχή οι δρόμοι της Σικελίας φιλοξενούσαν τα σημαντικότερα αγωνιστικά αυτοκίνητα και θρυλικούς οδηγούς, με τον αγώνα να αποτελεί παράλληλα εξαιρετική ευκαιρία για την προώθηση μιας μάρκας. Για αυτό το λόγο η Alfa Romeo το 1923 ετοίμασε μια αγωνιστική έκδοση της RL και «στρατολόγησε» στην ομάδα της ταλαντούχους οδηγούς.

Στη γραμμή τερματισμού του αγώνα, το νήμα έκοψε πρώτος - μετά και από μια σειρά τυχερών συγκυριών - ο Ugo Sivocci με την RL, πάνω στην οποία έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το Quadrifoglio (τετράφυλλο τριφύλλι). Αυτή η νίκη έφερε την Alfa Romeo στην κορυφή των κατασκευαστών σπορ αυτοκινήτων και δημιούργησε ένα μύθο. Από το πρωτάθλημα Grand Prix του 1925, το Mille Miglia, το Targa Florio και τις «24-hour Le Mans», η μάρκα και το Quadrifoglio κυριάρχησαν στους αγώνες. Το τυχερό σύμβολο της μάρκας, εκτός από τις αγωνιστικές κατασκευές, πέρασε και στα αυτοκίνητα παραγωγής για πρώτη φορά με την Giulia Sprint GT Veloce, η οποία ξεκίνησε μια παράδοση που ζει μέχρι σήμερα χαρακτηρίζοντας τις κορυφαίες εκδόσεις της μάρκας.