Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας με τη δύναμη του ανέμου (video)


Η προσπάθεια έγινε στην Αυστραλία και η ομάδα που έσπασε το ρεκόρ εμφανίζεται σίγουρη ότι μπορεί να αναπτύξει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.  

  • 12/12/2022

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας με αεροδυναμικό όχημα που αξιοποιεί την αιολική ενέργεια σημειώθηκε στην αλμυρή λίμνη Gairdner της Αυστραλίας, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2019 στις ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά η ομάδα ιστιοπλοΐας της Emirates από τη Νέα Ζηλανδία και ο πιλότος Glenn Ashby κατάφεραν να κινηθούν με 222.4 km/h μέσα σε ειδικό αεροδυναμικό όχημα που φέρει την ονομασία «Horonuku» και κινείται με τη δύναμη του ανέμου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής το ρεκόρ δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως κάτι που αναμένεται να συμβεί το προσεχές διάστημα από τον αρμόδιο οργανισμό FISLY όπου έχουν διαβιβαστεί όλα τα στοιχεία που κατέγραψαν οι υπολογιστές και τα οποία έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητο παρατηρητή που βρισκόταν στο σημείο.

Όπως σημειώνει η ομάδα από τη Νέα Ζηλανδία το συγκεκριμένο ρεκόρ είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που διήρκησε 18 μήνες, περιμένοντας ταυτόχρονα τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για να γίνει η προσπάθεια.

«Η ομάδα και εγώ είμαστε πολύ περήφανοι που μπορέσαμε να αναπτύξουμε με το Horonuku αυτή την ταχύτητα. Ξέρουμε ότι μπορούμε να σπάσουμε ξανά το ρεκόρ αφού το όχημα μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα, αρκεί να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ξέρουμε ότι μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε», ήταν τα λόγια του Glenn Ashby αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Δείτε το video από το νέο παγκόσμιο ρεκόρ...