Νέο Shell V-Power Diesel: Αυξημένη δύναμη, καθαρότερος κινητήρας


Βρεθήκαμε στο τεχνολογικό κέντρο έρευνας και εξέλιξης της Shell στο Αμβούργο, όπου οι ειδικοί της εταιρείας μάς παρουσίασαν την τεχνολογία αλλά και τα πλεονεκτήματα του νέου V-Power Diesel.

  • 13/10/2016

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ, ΦΩΤΟ: Ν.Μ.

Η Shell ανέκαθεν ανήκε στις πετρελαϊκές εκείνες εταιρείες που παρουσίαζαν καινοτόμα προϊόντα με γνώμονα την αύξηση της απόδοσης, αλλά και της προστασίας του κινητήρα, προϊόντα που σχετίζονται άμεσα και με τις τεχνολογικές εξελίξεις της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Shell παρουσιάζει τη βελτιωμένη εκδοχή του V-Power Diesel, που η νέα σύνθεσή του προσφέρει βελτιωμένη καθαριστική ιδιότητα κατά 30%.

Οπως μας εξήγησε η ερευνήτρια-χημικός της Shell, Valeria Loreti, που ανέλαβε την ξενάγησή μας στο τεχνολογικό κέντρο της εταιρείας στο Αμβούργο, εκεί δηλαδή που οι επιστήμονες πειραματίζονται για την επόμενη γενιά των καυσίμων, το νέο καύσιμο προσφέρει αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα της επικάθισης ιζημάτων στο σύστημα τροφοδοσίας του κινητήρα και συγκεκριμένα στους ψεκαστήρες (μπεκ), με συνέπεια τη μειωμένη ισχύ και απόδοση καθόσον η διαδικασία καύσης δεν γίνεται σωστά.

Μάλιστα, για να μας αποδείξει τι ακριβώς συμβαίνει, μας παρουσίασε δύο ψεκαστήρες, ο ένας διαβρωμένος και με πολλές επικαθίσεις από τη χρήση ενός κοινού ντίζελ, ενώ εντελώς καθαρός ήταν ο δεύτερος που χρησιμοποιούσε το V-Power Diesel. Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες της Shell προσομοίωσαν τις επιπτώσεις στην πράξη από έναν «βρώμικο» ψεκαστήρα και από έναν εντελώς καθαρό.

Στην πρώτη περίπτωση, το μπεκ αδυνατεί να ψεκάσει σύμφωνα με τις εργοστασιακές προδιαγραφές του κινητήρα το καύσιμο, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση, ενώ στη δεύτερη, στο καθαρό μπεκ δηλαδή, τηρούνται πλήρως οι ενεργειακές απαιτήσεις του κινητήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αυξημένη απόδοση, μειωμένη κατανάλωση, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων). Τη διαφορά στο νέο V-Power Diesel κάνει η καινοτόμος τεχνολογία GTL (Gas to Liquids), που ουσιαστικά αφορά ένα καύσιμο που δημιούργησαν στο εργαστήριο οι χημικοί της Shell.

Το συνθετικό καύσιμο GTL συντίθεται από φυσικό αέριο και χαρακτηρίζεται από εξαιρετική καθαρότητα, προσφέροντας καθαρότερη και αποδοτικότερη καύση, ενώ διαθέτει και σημαντικά αυξημένο αριθμό κετανίων σε σχέση με το απλό πετρέλαιο κίνησης. Επιπλέον, το νέο Shell V-Power Diesel έχει ειδικές αντιδιαβρωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν τη διάβρωση στα μεταλλικά μέρη του κινητήρα, αντιαφριστικά χαρακτηριστικά που αποτρέπουν τον σχηματισμό αφρού ή και τον καταστρέφουν για γρηγορότερο και αποδοτικότερο ανεφοδιασμό και εξαιρετικές κρυοσκοπικές ιδιότητες που διασφαλίζουν την υψηλή απόδοση του καυσίμου και στις πιο ψυχρές θερμοκρασίες.

Συνοπτικά, το νέο Shell V-Power Diesel προσφέρει περισσότερη καθαριστική δύναμη κατά 30% αξιοποιώντας την τεχνολογία GTL, αυξημένο αριθμό κετανίων, ειδικές αντιδιαβρωτικές ιδιότητες, αντιαφριστικά χαρακτηριστικά και εξαιρετικές κρυοσκοπικές ιδιότητες. Είναι φιλικό προς το περιβάλλον λόγω καθαρότερης καύσης και το μοναδικό πετρέλαιο στην αγορά που έχει μοριακό ιχνηθέτη, μία ουσία που διασφαλίζει πλήρως την ποιότητα του καυσίμου για το αυτοκίνητό σας. 

Διαθέσιμο ήδη στην ελληνική αγορά στα πρατήρια της Shell.