Ο Bill Gates μπαίνει σε αυτόνομο αυτοκίνητο και παθαίνει... σοκ! (video)


Ο ιδρυτής της Microsoft έκατσε στη θέση του συνοδηγού μίας Jaguar I-Pace κι έμεινε φανερά εντυπωσιασμένος με τον τρόπο που κινήθηκε στους δρόμους του Λονδίνου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Bill Gates - YouTube
  • 1/4/2023

Ο Bill Gates είναι ένας από τους πλέον επιδραστικούς ανθρώπους στον τομέα της τεχνολογίας, αφού τα συστήματα που έχει εμπνευστεί έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα των ανθρώπων παγκοσμίως. Ακόμα κι εκείνος, όμως, στη θέα ενός αυτόνομου οχήματος, μένει έκπληκτος.

Ο ιδρυτής της Microsoft κάθισε στη θέση του συνοδηγού μιας Jaguar I-Pace, στην οποία είχε τοποθετηθεί αυτόνομο σύστημα οδήγησης της βρετανικής Wayve, εταιρείας που ειδικεύεται στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην αυτόνομη οδήγηση, και φάνηκε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τις ικανότητες του συστήματος.

Σε ένα σχετικό video που δημοσίευσε ο ίδιος στο κανάλι του στο YouTube, η I-Pace κάνει μία βόλτα στους δρόμους του Λονδίνου, αποφεύγοντας ποδηλάτες, οχήματα, ενώ αντιδρά με τον κατάλληλο τρόπο σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Το σύστημα που δημιούργησε η Wayve δε βασίζεται στους χάρτες, αλλά στην οδηγική του «εμπειρία» μαθαίνοντας καθ' οδόν. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι έχει την ικανότητα και την οδηγική «ωριμότητα» να αντιδράσει με τον σωστό τρόπο σε οποιαδήποτε συνθήκη, ακόμα και σε δρόμους που δεν έχει ξαναβρεθεί. Αυτό ήταν κάτι που εντυπωσίασε τον 67χρονο δισεκατομμυριούχο, ο οποίος δήλωσε ότι τα αυτόνομα οχήματα, ή AV (Autonomous Vehicle) όπως τα αποκαλεί ο ίδιος, «θα αλλάξουν τις μεταφορές, όσο δραματικά άλλαξε ο Η/Υ την εργασία στο γραφείο.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού και της τεχνολογίας που απαιτούνται για την εξέλιξη των εν λόγω αυτοκινήτων έχει ήδη δημιουργηθεί, και το μόνο στάδιο που απομένει είναι η ρύθμιση των τεχνολογιών στις ανάγκες των συστημάτων. Εκτός αυτού, ο Gates τόνισε ότι παρά την εντυπωσιακή αντίδραση του μοντέλου στην κίνηση, απαραίτητη ήταν η παρέμβαση του «οδηγού ασφαλείας» κατά τη βόλτα του στο Λονδίνο.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος έκανε μία πρόβλεψη, λέγοντας ότι τα επιβατικά αυτοκίνητα θα είναι τα τελευταία οχήματα που θα λάβουν ανάλογη τεχνολογία, ενώ σε προτεραιότητα θα τεθούν τα ταξί, τα λεωφορεία, τα φορτηγά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις και τα οχήματα μεταφορικών εταιρειών και διανομέων.

Δείτε το video...