Ο γύρος του κόσμου με ένα Smart Brabus


Τα Smart δεν είναι αυτοκίνητα μεγάλων αποστάσεων. Για τους Zu και Li, ωστόσο, το ταξίδι με αυτό το… Bonsai-Benz μπορεί να είναι μεγάλο, καθώς θα καλύψουν περίπου 60.000 km. Και βρίσκονται μόλις στην αρχή...

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/10/2018

Φαίνεται ότι η αγάπη οδηγεί τους ανθρώπους σε... τρελές πράξεις. Ο Κινέζος φωτογράφος Li, όχι μόνο δεν άκουσε τη συμβουλή της οικογένειάς του «να μην ερωτευθεί μέσα σε Smart», αλλά γνώρισε κιόλας τη Zu, που είναι ένθερμη φίλος των γερμανικών mini αυτοκινήτων. Επειδή, λοιπόν, το... ζεύγος ταξιδεύει μαζί με ευχαρίστηση και οφείλει την καλή τύχη τους στο Smart, οργάνωσαν ένα ταξίδι διαρκείας με αυτό το αυτοκίνητο.

Από τότε, που οι δύο ξεκίνησαν την πορεία τους από το Πεκίνο στις αρχές του έτους, έχουν διανύσει πάνω από 23.000 km. Στα σχέδιά τους είναι ακόμα πάνω από 30.000 km έως ότου φτάσουν το Νοέμβριο στο Hong Kong. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί τους είναι η Στοκχόλμη, το Βερολίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη, η Ρώμη, η Αθήνα ή η Κωνσταντινούπολη.

«Συνολικά προγραμματίζουμε 200 ημέρες οδήγησης, κάλυψη 55.000 km και πέρασμα από 45 χώρες», λέει ο Li. «Και μετά απ’ όλα αυτά, το ταξίδι της ζωής μας δε φτάνει στο τέλος του.» Γιατί εφόσον αποδώσουν αρκετά χρήματα οι φωτογραφίες του και οι δραστηριότητές του με το Airbnb, το 2019 οι δύο Κινέζοι θα πάνε στην Αμερική - φυσικά με το Smart. Μετέπειτα, στόχος τους είναι η Νότια Αμερική, η Αφρική και το υπόλοιπο της Ασίας.

Το ζευγάρι προετοιμάστηκε επί οκτώ μήνες για αυτό το ταξίδι. Η Zu θυμάται χαρακτηριστικά:«Συζητούσαμε για πολλές μέρες, τι θα πρέπει να πάρουμε μαζί μας και τι να αφήσουμε πίσω.» Λογικό, καθώς ο όγκος του χώρου αποσκευών του Smart είναι σχεδιασμένος για ψώνια και όχι για μεγάλων αποστάσεων ταξίδια. Η δε μπαγκαζιέρα οροφής είναι μόνο μία λύση ανάγκης.

Τελικά, οι δύο τους έχουν και πάλι τα ρούχα τους, τα εργαλεία, τον εξοπλισμό του camping και τις προμήθειές τους, έχοντας εκμεταλλευτεί έως και το τελευταίο κυβικό εκατοστό. Και επειδή το αυτοκίνητο βάρυνε κατά πολύ και έγινε και εμπροσθοβαρές, το ζευγάρι έκανε δοκιμές 7.000 km! Παρόλ’ αυτά, αυτές δε βοήθησαν, αφού στη Ρωσία ελαστικά και ανάρτηση αντιμετώπισαν δυσκολίες, ενώ στη Σιβηρία η μπαγκαζιέρα οροφής έσπασε. Αντικατάσταση ή επισκευή δεν ήταν δυνατή καθ’ οδόν, έτσι όσα κομμάτια έλειπαν τα παρήγγειλαν στην Κίνα κατά τη διαδρομή προς τη Νορβηγία... Η Zu είπε ότι καθημερινά δεν έχουν πολλές ανάγκες. Απλώς οδηγούν, οδηγούν και... οδηγούν. Οι στάσεις στις πρωτεύουσες των χωρών περιλαμβάνουν την τοποθέτηση του smartphone και της κάμερας GoPro στο selfie-stick.

Σε γενικές γραμμές καταφέρνουν να βλέπουν πολλά πράγματα, αλλά κυρίως οδηγούν ακόμα και 1.000 km την ημέρα, με μοναδικές στάσεις αυτές στα πρατήρια καυσίμων, οι οποίες είναι συχνές, αφού το ρεζερβουάρ δεν ξεπερνά τα 30 lt. Έχουν αποδεχθεί ότι αυτό που κάνουν είναι πολύ απαιτητικό, οι δε δύσκολες καταστάσεις είναι άφθονες. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της ταλαιπωρίας τους 200 km πριν φτάσουν στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου χρειάστηκε να περιμένουν κάμποσες ώρες σε ένα βενζινάδικο. Εκεί, απλώς, κοιτούσαν προς τα έξω και δεν είπαν ούτε μια λέξη...

Η Zu και ο Li καταλαβαίνουν ότι πολλοί τους περνάνε για τρελούς. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι θα έκαναν ένα ταξίδι του είδους με το αεροπλάνο ή αν επέμεναν στο αυτοκίνητο, σίγουρα όχι με ένα Smart. Στην ερώτηση «γιατί;», οι δύο τους απαντούν με μια ερώτηση: «γιατί όχι;»