Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Audi είναι ελεύθερος


Ο Rupert Stadler συνελήφθη στα μέσα του προηγούμενου Ιουνίου, όντας διευθύνων σύμβουλος της Audi, στο πλαίσιο των ερευνών για το περίφημο σκάνδαλο των καυσαερίων της VW. Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες ο Γερμανός παράγοντας αφέθηκε ελεύθερος και δεν είναι πλέον προφυλακισμένος.

 
  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 31/10/2018

Το Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου άφησε ελεύθερο τον Rupert Stadler από την προδικαστική κράτηση. Βέβαια, υπήρξε σοβαρή υποψία και ο λόγος για τον κίνδυνο συσκότισης συνέχισε να υπάρχει, δήλωσε το δικαστήριο σε δελτίο τύπου. Στον Stadler επιβλήθηκε απαγόρευση επικοινωνίας με πρόσωπα σχετικά με την προκαταρκτική έρευνα, ενώ πρέπει να δώσει επιπλέον κατάθεση. Το ένταλμα σύλληψης υπήρχε από τις 18/06/2018.

Η Audi απέλυσε τον Stadler

Ο Όμιλος Volkswagen αποχαιρέτησε τον Rupert Stadler με μια σύντομη δήλωση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Audi και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της VW, ο οποίος εργαζόταν για τον Όμιλο από το 1990, «αφήνει την εταιρεία άμεσα και δεν εργάζεται πλέον για τον Όμιλο Volkswagen», ανακοινώνει η Volkswagen. Η αιτιολογία ακολουθεί στην επόμενη φράση: «Αιτία είναι ότι ο κύριος Stadler δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως μέλος της εκτελεστικής επιτροπής λόγω της συνεχιζόμενης προφυλάκισης. Αντίθετα, θέλει να επικεντρωθεί στην υπεράσπισή του». Τέσσερις φράσεις ήταν αρκετές για τη Volkswagen, για να περιγράψει την καριέρα του πρώην διευθυντή των γραφείων, που κάποτε δέσποζε ο Ferdinand Piëch.

Ο Stadler υπό κράτηση

Ο Stadler βρισκόταν υπό κράτηση από τις 18/6/2018, καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα στο Μόναχο θα υπήρχε συσκότιση των γεγονότων. Οι ανακριτές έχουν δυνατά βίντεο, σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες επτά ημέρες πριν και μετά από την επιδρομή στο διαμέρισμα του Stadler στις 11/6, και άκουσαν τηλεφωνικές κλήσεις. Ο προϊστάμενος της Audi μίλησε με άλλους κατηγορούμενους για το «σκάνδαλο diesel». Τις επόμενες ημέρες φέρεται να έχει συναντήσει υπαλλήλους, που τον είχαν ενημερώσει τον Δεκέμβριο του 2015 σχετικά με το σκάνδαλο ντίζελ. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν την Τετάρτη (20/6), ότι Stadler είχε αναφέρει σε τηλεφωνική κλήση, πως θα απέλυε έναν υπάλληλο. Αυτός φέρεται να έχει καταθέσει εναντίον των ερευνητών στο σκάνδαλο των καυσαερίων και να ανήκει στην ομάδα εργασίας του diesel, η οποία θα ερευνούσε εσωτερικά ποια Audi είναι εξοπλισμένα με παράνομα συστήματα. Ο υπάλληλος κατέθεσε ότι δεν του επετράπη να αμφισβητήσει τους συναδέλφους, που ήταν υπεύθυνοι για τη χειραγώγηση των εκπομπών εξαιτίας μιας οδηγίας από το συμβούλιο.

Ο Rupert Stadler είναι κατηγορούμενος από τις 30 Μαΐου 2018 στο σκάνδαλο diesel, ο εισαγγελέας του Μονάχου τον κατηγορεί και για μια άλλη απάτη και έμμεση ψευδή αναφορά σχετικά με το φορτίο. Συνολικά 20 άτομα κατηγορούνται κατά την προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα.

Ο Bram Schot νέος διευθύνων σύμβουλος της Audi

Ο Stadler έπρεπε αρχικά να ταξιδέψει στο Wolfsburg για μια συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, όπου συναντήθηκε το εποπτικό συμβούλιο - κάτι που ήταν ήδη προγραμματισμένο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, ο Stadler ήθελε επίσης να ενισχύσει τα νώτα του στην υπόθεση των εκπομπών. Αντ 'αυτού, η VW ανακοίνωσε , τότε, ότι ο Stadler «απελευθερώνεται προσωρινά από τα καθήκοντά του» και ότι ο Ολλανδός Bram Schot αναλαμβάνει ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος. Προηγουμένως ήταν υπεύθυνος για τις πωλήσεις και το marketing.

Γιατί αφέθηκε ο Stadler μόνο με άδεια και δεν τερματίστηκε η φυλάκισή του χωρίς όρους; Ο λόγος για αυτό ήταν, αφενός, η διατάραξη εντός του εποπτικού συμβουλίου. Ορισμένα μέλη ήθελαν μια σκληρή περικοπή, άλλοι κράτησαν το status quo. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σαφής ο υπολογισμός: Ακόμα και στην υπηρεσία της VW, οι επικεφαλείς πρέπει να απαντούν σε ερωτήσεις του εποπτικού συμβουλίου και ίσως ακόμα και να επιβαρύνουν τον εαυτό τους. Αυτές οι εκτιμήσεις φαίνεται να πήραν μια νέα πορεία με τη σύλληψη του Stadler. Οι διαπραγματεύσεις για την εκκαθάριση του Stadler κατέστησαν δυσκολότερη την κράτηση του πρώην προέδρου του συμβουλίου, καθώς ο Stadler έπρεπε να παραδώσει τη διαδικασία στους δικηγόρους του. Στις φυλακές δεν είναι δυνατόν να δοθούν απαντήσεις οποιαδήποτε στιγμή.

Ο Stadler είναι βαθιά ριζωμένος στον Όμιλο Volkswagen

Ο Rupert Stadler κατάφερε να κρατήσει τη θέση του ως το δεύτερο σημαντικότερο μέλος της ομάδας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ γύρω του διευθυντές της VW, όπως ο Martin Winterkorn και ακόμα και ο διάδοχός του, Matthias Müller, έπρεπε να αφήσουν τη δική τους. Παρά τις κατηγορίες εναντίον του, το μέλος του εποπτικού συμβουλίου, Hans Dieter Pötsch, αποδέχεται τον Stadler, εν μέρει επειδή οι οικογένειες των ιδιοκτητών της Porsche και ο Piëch είναι υπέρ του Stadler.

Ο Rupert Stadler γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1963 στη Βαυαρία. Μεγάλωσε ως γιος αγρότη και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Augsburg. Το 1990 έγινε επικεφαλής του ελέγχου στην Audi, ενώ το 1994 ανέλαβε καθήκοντα εμπορικού διευθυντή των VW-Audi στην Ισπανία και διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της Audi AG στα τέλη του 2006. Ακολούθησε τον Martin Winterkorn, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του προέδρου της VW. Ο Stadler είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου VW, καθώς και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Porsche Holdung, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Lamborghini και του VW Group Ιταλίας, μέλος του εποπτικού συμβουλίου του Ομίλου MAN Truck & Bus και της MAN, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Italdesign και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της FC Bayern Μονάχου. Ο Stadler είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.