Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα - Οριστικά εκτός Ρωσίας και η Mercedes-Benz


Οι Γερμανοί περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή μήπως καταφέρουν να παραμείνουν στην κερδοφόρα ρωσική αγορά, ωστόσο πλέον δεν υπάρχει καμία ελπίζα και έτσι μεταβιβάζουν τις μετοχές των θυγατρικών εταιρειών.  

  • 27/10/2022

Λίγες ημέρες μετά την είδηση ότι η Volkswagen ψάχνει αγοραστή για το εργοστάσιο στην πόλη Kaluga της Ρωσίας, έρχεται η Mercedes για να κάνει γνωστό ότι το προσεχές διάστημα θα μεταβιβάσει όλες τις θυγατρικές της εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα σε εγχώριο επενδυτή και συγκεκριμένα στην εταιρεία Avtodom.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών στοιχείων για το τρίτο τρίμηνο του 2022 ο επικεφαλής τους οικονομικού τμήματος Harald Wilhelm, αποκάλυψε πως αυτή η κίνηση δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία του ομίλου.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου η Mercedes ήταν μία από τις εταιρείες που σταμάτησε την βιομηχανική της παραγωγή στη Ρωσία, ωστόσο στη συνέχεια τήρησε στάση αναμονής και καθυστέρησε αρκετά μέχρι να αποχωρήσει πλήρως από τη χώρα.

Η κα. Natalia Koroleva, επικεφαλής των πωλήσεων της Mercedes στη Ρωσία, με δηλώσεις της είχε δικαιολογήσει αυτή την καθυστέρηση, στηρίζοντάς την στη δέσμευση της εταιρείας απέναντι στους πελάτες αλλά και στους εργαζόμενους στη Ρωσία.

Ξένα δημοσιεύματα ωστόσο τονίζουν ότι η πραγματική αιτία ήταν η ελπίδα που έτρεφε η Mercedes ότι μπορεί να έρθει γρήγορα μια χαλάρωση στο θέμα των κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα και έτσι αναγκάστηκε να αποχωρήσει εντελώς μεταβιβάζοντας τις μετοχές των ρωσικών θυγατρικών. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία ήταν μια από τις πλέον «δυνατές» αγορές για τη Mercedes μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την G-Class και τη C-Class να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων.