Η Volkswagen βάζει πωλητήριο στο εργοστάσιό της στη Ρωσία


Στα εγκαίνια του εργοστασίου, το 2009, ήταν παρών και ο πρόεδρος Πούτιν ο οποίος με δηλώσεις του εξήρε την απόφαση της Volkswagen να προχωρήσει σε μια τόσο σημαντική επένδυση για τη χώρα του. 

  • 20/10/2022

Όλα πλέον δείχνουν ότι η Volkswagen θέλει διακαώς να πουλήσει το εργοστάσιό της που βρίσκεται στην πόλη Kaluga, νότια της Μόσχας, η παραγωγή του οποίου έχει σταματήσει λίγο καιρό μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Η πρόθεση της VW εμφανίστηκε αρχικά σε ρεπορτάζ που έκανε η γερμανική εφημερίδα FAZ ενώ στη συνέχεια το autonews.com επικοινώνησε με στελέχη της εταιρείας, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι, ένα εκ των οποίων είναι και η πώληση. Παράλληλα οι ανώνυμες πηγές τόνισαν πως ακόμα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση και το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Το σενάριο όμως να επιστρέψει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες ενώ θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία σε πρώτες ύλες, μετά την επιβολή κυρώσεων από πολλές εταιρείες της Δύσης.

Η κατασκευή του εργοστασίου στην Kaluga ολοκληρώθηκε το 2009 ενώ μέχρι να σταματήσει η λειτουργία του απασχολούσε 4.200 εργαζόμενους. Στα εγκαίνια είχε βρεθεί και ο πρόεδρος Πούτιν ο οποίος φωτογραφήθηκε μπροστά σε ένα Volkswagen Tiguan και στη συνέχεια εξήρε την απόφαση των Γερμανών να επιλέξουν τη Ρωσία για αυτή τη μεγάλη επένδυση.

Θυμίζουμε ότι στο τέλος του Σεπτεμβρίου και η Toyota ανακοίνωσε πως παύει οριστικά τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγ. Πετρούπολη μετά τα τεράστια προβλήματα που είχαν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα. Την ίδια στιγμή προσπάθησε να... χρυσώσει το χάπι τονίζοντας πως παραμένει αφοσιωμένη στο σέρβις των οχημάτων της, ενώ βάζει σε εφαρμογή σχέδιο αναδιαμόρφωσης των κεντρικών της γραφείων στη Μόσχα.

Τέλος, υπάρχουν μέχρι σήμερα εταιρείες που δεν έχουν πάρει την απόφαση να αποχωρήσουν πλήρως από την Ρωσία και μία από αυτές είναι η Continental. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ο κατασκευαστής ελαστικών διέκοψε προσωρινά την παραγωγή στο εργοστάσιο που βρίσκεται και αυτό στην Kaluga. Στη συνέχεια όμως έβαλε μπροστά τις μηχανές αφού, όπως τόνισε, θέλησε να προστατεύσει τους εργαζόμενους.