O Trump επιβάλλει δασμούς και ζορίζει την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία


Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναστατώνει και πάλι την παγκόσμια αγορά και κυρίως τις ευρωπαϊκές μετά την επιβολή νέων δασμών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 1/6/2018

Αυτή την περίοδο έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλλει φόρους στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου που εισάγονται από τον Καναδά, το Μεξικό και τις χώρες της Ε.Ε. Μάλιστα ο Trump το έχει πάρει πατριωτικά και ειδικά με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και φημολογείται πως είπε στον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron πως θα διατηρήσει την πολιτική που έχει χαράξει μέχρι καμία Mercedes-Benz να μην κυκλοφορεί στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Εδώ ο Trump είναι έξαλλος με την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ αφού βλέπει να κυκλοφορούν εκατομμύρια γερμανικά αυτοκίνητα όταν στην Γερμανία κυκλοφορούν ελάχιστα Chevrolet. Ήδη ο Trump έχει δώσει οδηγίες στο επιτελείο του για να εξετάσουν την επιβολή δασμών έως 25% στα εισαγόμενα από την Ευρώπη αυτοκίνητα όταν το 90% των premium μοντέλων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ είναι made in Germany.

Βέβαια, εδώ δεν φταίει μόνο η πολιτική εισαγωγής και διαθεσιμότητας αλλά και το γεγονός πως τα αμερικανικά μοντέλα δεν είναι ανάλογων προδιαγραφών. Από την άλλη, το θέμα περιπλέκεται αρκετά αφού επί αμερικανικού εδάφους υπάρχουν πολλά εργοστάσια γερμανικών εταιριών με τις εξαγωγές από τις ΗΠΑ να ξεπερνούν τις 800.000 μονάδες από διάφορα εργοστάσια που βρίσκονται σε διάφορες Πολιτείες.