Οι 15 «ενοχλητικοί» τύποι οδηγών που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους


Άλλοι παίζουν με το κινητό, άλλοι έχουν ξεχάσει ότι το αυτοκίνητο έχει φλας, ενώ υπάρχουν και αυτοί που παρκάρουν όπου τους «καπνίσει». Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 14/4/2024

Κάθε οδηγός έχει να διηγηθεί σε φίλους του αρκετές «ιστορίες» που του έχουν συμβεί στο δρόμο, με πρωταγωνιστές άλλους οδηγούς, οι οποίοι είτε τον έχουν εκνευρίσει με την (οδηγική και όχι μόνο) συμπεριφορά τους είτε ευθύνονται για το χάσιμο υπερβολικού χρόνου στις μετακινήσεις του.

Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα των Ελλήνων οδηγών που παρουσιάστηκε σε έρευνα του Ιδρύματος Fondation VINCI Autoroutes ήταν ανησυχητική, έως και επικίνδυνη.

Σίγουρα όλοι όσοι οδηγούμε έχουμε παρατηρήσει αρκετές «ενοχλητικές» συμπεριφορές από άλλους οδηγούς, αν και - αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς - μερικές φορές ίσως και εμείς οι ίδιοι εμπίπτουμε σε αυτή την κατηγορία. Πάντα, «ασφαλώς», εν αγνοία μας και χωρίς να το επιδιώκουμε!

Και αν σε πολλές περιπτώσεις μπορεί απλά να προκληθεί εκνευρισμός ή μποτιλιάρισμα, υπάρχουν και οδηγικές συνήθειες (ή απροσεξίες) που είναι ικανές να προκαλέσουν ατυχήματα. Σταχυολογήσαμε 15 «ενοχλητικές» και «επικίνδυνες» συμπεριφορές οδηγών που συναντά κανείς συχνά στους ελληνικούς δρόμους και σας τις παρουσιάζουμε με τυχαία σειρά. Εξυπακούεται ότι σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ορισμένες συμπεριφορές (π.χ. γρήγορη οδήγηση, «απρόσεκτη» στάθμευση κλπ) είναι «κατανοητές».

1. Αυτός που χαζεύει στο κινητό του

Εκτός από αυτούς που μιλούν μέσω Bluetooth ή σε ανοικτή ακρόαση έχοντας το κινητό σταθερά τοποθετημένο σε κάποιο σημείο, υπάρχουν και αυτοί που μιλούν κρατώντας το με το ένα χέρι ή, ακόμα χειρότερα, στέλνουν μηνύματα ή παρακολουθούν και video την ώρα που οδηγούν. Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να αναδειχθεί πόσο επικίνδυνο είναι αυτό, καθώς η προσοχή δεν εστιάζεται στο δρόμο και η πιθανότητα ατυχήματος είναι μεγάλη. Το ότι συνήθως κινούνται πιο αργά απ’ ό,τι μπορούν, είναι επίσης ενοχλητικό και επικίνδυνο.

2. Αυτός που κολλάει πίσω από τα άλλα οχήματα

Μπορεί να ανάβει τα φώτα και να κορνάρει είτε απλά να «κολλάει» τη μούρη του αυτοκινήτου του στην «ουρά» των άλλων, θέλοντας να προσπεράσει. Ο κίνδυνος να πέσει πάνω στο προπορευόμενο όχημα είναι μεγάλος - το «τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας» πάει περίπατο - καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να αντιδράσει σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος. Συν τοις άλλοις ακόμα και αν ο ίδιος… τα κάνει όλα τέλεια, με τη στάση του αγχώνει τον οδηγό του προπορευόμενου οχήματος, ο οποίος έτσι μπορεί να υποπέσει σε κάποιο λάθος.

3. Αυτός που δεν ανάβει ή δεν σβήνει το φλας

«Το φλας προειδοποιεί, δεν υποχρεώνει», έλεγαν στο παρελθόν διάφορες πινακίδες της ΕΛΠΑ στους δρόμους. Ναι, αλλά πρέπει να προειδοποιεί για αλλαγές πορείας, ώστε οι υπόλοιποι οδηγοί να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Εκτός εάν κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να μαντέψουν με απόλυτη ακρίβεια την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει ένα όχημα (π.χ. σε μία διασταύρωση) και «απαιτούν» από τους άλλους να έχουν τις ίδιες… μαντικές ικανότητες.

Βέβαια, υπάρχουν και οι ευρισκόμενοι στο άλλο άκρο: Ανάβουν το φλας και είτε δεν στρίβουν είτε για κάποιο λόγο δε λειτουργεί η επαναφορά του τιμονιού για να σβήσει. Συνεχίζουν αμέριμνοι την πορεία τους με αναμμένο φλας, οι υπόλοιποι περιμένουν μάταια την αλλαγή κατεύθυνσης και από τη στιγμή που αυτό δε συμβαίνει, προκαλείται εκνευρισμός.

4. Αυτός που κινείται υπερβολικά αργά χωρίς λόγο

Είπαμε, σεβόμαστε τα όρια ταχύτητας, αλλά μην πάμε και στο άλλο άκρο. Πιάνοντας τη συζήτηση με τους συνεπιβάτες μας, χαζεύοντας στο κινητό μας, ψάχνοντας να βρούμε πού θέλουμε να στρίψουμε και να παρκάρουμε ή απλά… απολαμβάνοντας το τοπίο, ξεχνιόμαστε και κινούμαστε με ταχύτητες χελώνας. Όσο επικίνδυνη είναι η υπερβολικά γρήγορη οδήγηση, τόσο εκνευριστική είναι και η εξαιρετικά αργή. Εκνευρίζει τους άλλους και συμβάλει στη δημιουργία μποτιλιαρίσματος και απότομων ελιγμών από τους υπόλοιπους.

5. Αυτός που το παίζει… Hamilton στην καταιγίδα

Όταν βρέχει το οδόστρωμα γίνεται ολισθηρό, η πρόσφυση μειώνεται (μην πιάσουμε συζήτηση για την ποιότητα της ασφάλτου) και σε περίπτωση καταιγίδας, η υδρολίσθηση είναι πολύ πιθανή. Έτσι, πρέπει να κινούμαστε με χαμηλότερες ταχύτητες για να μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο του οχήματός μας. Ωστόσο, ορισμένοι βρίσκουν ευκαιρία να δείξουν τις οδηγικές τους ικανότητες, κινούμενοι με υψηλές ταχύτητες, βρίζοντας όσους πάνε πιο αργά.

6. Αυτός που πατάει συνέχεια την κόρνα

Η κόρνα είναι χρήσιμη για να αποτρέψει επικίνδυνες καταστάσεις, προειδοποιώντας τους άλλους οδηγούς. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί που την έχουν καταστήσει… προέκταση του χεριού τους, πατώντας την για ψύλλου πήδημα. Για παράδειγμα, μην περάσει ένα δευτερόλεπτο από τη στιγμή που ο φωτεινός σηματοδότης γίνει πράσινος. Υπομονή μηδέν, εκνευρισμός στο άπειρο. Και συνήθως, συνοδεύεται από βρίσιμο ακόμα και διάθεση για καυγά.

7. Αυτός που φρενάρει απότομα χωρίς προφανή λόγο

Ακόμα και αν δεν έχεις την προαναφερθείσα κακή συνήθεια να «κολλάς» στο προπορευόμενο όχημα, μπορείς να μπεις σε μπελάδες αν ο οδηγός του μπροστινού αυτοκινήτου πατήσει χωρίς λόγο το φρένο. Βλέπεις άδειο το δρόμο, αλλά ξαφνικά πρέπει να «ανέβεις» στο πεντάλ του φρένου για να μην τρακάρεις… και ψάχνεις να βρεις την αιτία που προέκυψε η ανάγκη για απότομη μείωση της ταχύτητας.

8. Αυτός που κινείται με τη μεγάλη σκάλα των φώτων

Η νύχτα θέλει το όχημα να διαθέτει αποτελεσματικά φωτιστικά σώματα για να μπορεί ο οδηγός να βλέπει το δρόμο. Όταν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο, μπορούμε να επιλέγουμε τη μεγάλη σκάλα. Ωστόσο όταν έρχεται αυτοκίνητο στην αντίθετη κατεύθυνση ή όταν πλησιάζουμε προπορευόμενο όχημα, δεν πρέπει να τυφλώνουμε τους οδηγούς τους, καθώς δε θέλουμε να παθαίνουμε και εμείς το ίδιο.

9. Αυτός που πετάει σκουπίδια και υγρά από το παράθυρο

Δεν είναι μόνο θέμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Όσοι πετούν νερά, καφέδες, πορτοκαλάδες και διάφορα σκουπίδια στο δρόμο προσέχουν μήπως περνάει δίπλα κάποιο άλλο όχημα; Ή αδειάζοντας μπουκάλια, σκέφτονται ότι μπορεί κάποιο δίκυκλο πατώντας φρένο να βρεθεί εκτός πορείας; Ακόμα χειρότερο είναι αυτό που συμβαίνει στις εθνικές οδούς ενίοτε, με… ιπτάμενες σακούλες γεμάτες μικροαντικείμενα (όπως συσκευασίες σνακ) να… προσγειώνονται στο παρμπρίζ οχημάτων που ακολουθούν. Έχει συμβεί, μην το θεωρείτε υπερβολικό.

10. Αυτός που κάνει «σφήνες»

Εξ’ ορισμού, κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη απ’ όση «επιτρέπει» η κυκλοφορία εκείνη τη στιγμή και σχεδόν πάντα «αρνείται» να ανάψει φλας. Κάποια λάθος εκτίμηση των αποστάσεων ή του χρόνου που απαιτείται για να φρενάρει, οδηγεί εύκολα σε ατύχημα. Πάντως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: Αυτοί που καθυστερούν υπερβολικά και αχρείαστα στη διαδικασία αλλαγής λωρίδας.

11. Αυτός που δεν κοιτάει τους καθρέφτες

Οδηγεί αμέριμνος, είτε στην αριστερή λωρίδα των εθνικών οδών είτε ακριβώς στη μέση του δρόμου, «καβαλώντας» τη διαχωριστική γραμμή. Σχεδόν πάντα κινείται αργά, δεν κοιτάζει τους καθρέφτες και δημιουργεί νεύρα και μποτιλιάρισμα.

12. Αυτός που δε «σέβεται» Ασθενοφόρα και Πυροσβεστικά οχήματα

Είτε οδηγεί με ταχύτητα - και αναμμένα τα alarm - στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης των εθνικών οδών και σε περίπτωση μποτιλιαρίσματος «φρακάρει» και την ΛΕΑ είτε μέσα στις πόλεις, κάνει τις λεγόμενες «προσπεράσεις ασθενοφόρου»: Το ακολουθεί στους ελιγμούς, αξιοποιώντας το «χώρο» που ανοίγουν οι άλλοι οδηγοί, με κίνδυνο να προκληθεί σύγκρουση.

13. Αυτός που παρκάρει... όπου γουστάρει

Αγνοεί τις θέσεις για ΑμεΑ, τις αντίστοιχες ράμπες, αλλά και τους χώρους στάθμευσης για φόρτιση ηλεκτρικών και PHEV οχημάτων, ενώ συχνά διπλοπαρκάρει κλείνοντας τους άλλους. Μάλιστα, πολλές φορές αφήνει τον αριθμό του κινητού του σε χαρτάκι πάνω στο ταμπλό, ζητώντας να τον καλέσουν για να απομακρύνει το όχημά του.

14. Αυτός που «κλέβει» τη σειρά στο φανάρι

Όχι, δεν είναι μόνο τα δίκυκλα που μπαίνουν μπροστά-μπροστά, συνήθως πάνω στη διάβαση πεζών και δεν μπορούν καν να δουν τον φωτεινό σηματοδότη. Είναι και οδηγοί αυτοκινήτων που αγνοούν τη σειρά των οχημάτων και παίρνουν ανάλογη θέση. Φυσικά, όταν γίνει πράσινο το φανάρι, πρέπει να κορνάρεις για να ξεκινήσουν, αν δεν έχουν την «εμπειρία χρήσης» της συγκεκριμένης διασταύρωσης.

15. Αυτός που δημιουργεί ενοχλητικό θόρυβο

Είτε κυκλοφορεί με τέρμα τη μουσική είτε έχει «πειράξει» την εξάτμιση, δοκιμάζει τα νεύρα όσων είναι γύρω του. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους υπόλοιπους οδηγούς, αλλά ακόμα και τους κατοίκους της περιοχής από την οποία διέρχεται.