Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Stellantis για τους ντίζελ


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγορεί τη Stellantis και συγκεκριμένα την εκεί αντιπροσωπεία της FIAT Chrysler Automobiles για «εγκληματική συνωμοσία» αναφορικά με τους εκπεμπόμενους ρύπους των ντίζελ κινητήρων της και «εξαπάτηση των καταναλωτών».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 3/6/2022

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κατηγορεί το αμερικανικό παρακλάδι της FIAT Chrysler Automobiles –και κατ’ επέκταση τον Όμιλο Stellantis στον οποίο αυτή ανήκει– ότι εξαπάτησε σκόπιμα τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τη νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος και εκπομπής ρύπων.

Συγκεκριμένα, έπειτα από πολυετή έρευνα των ανθρώπων του Υπουργείου, εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα στελέχη της FCA ΗΠΑ «γνώριζαν ότι τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα τους δεν πληρούσαν τις νόρμες προστασίας του περιβάλλοντος που ισχύουν». Επίσης, «εξαπατούσαν τους πελάτες τους κάνοντας ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. 

Όπως ανακοίνωσε  το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, η FCA ΗΠΑ παραβίασε σκόπιμα τον θεσμοθετημένο Νόμο περί Καθαρού Αέρα που έχει ψηφιστεί από την Κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η πρώτη εφαρμογή του έγινε το 1970 και έκτοτε αναθεωρείται όταν χρειάζεται, προσαρμοζόμενος στις εκάστοτε απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Η πιο πρόσφατη επικαιροποίησή του έγινε το 2020.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής Κυβέρνησης είπε ότι τελούν υπό κατάσχεση περιουσιακά στοιχεία της FIAT Chrysler Automobiles ΗΠΑ (άρα και της Stellantis) αξίας 203,6 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 189,3 εκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία). Επίσης, στο πλαίσιο του διακανονισμού που προτάθηκε, η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο περίπου 96 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 89,2 εκατομμυρίων ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τα στελέχη της Stellantis και της FIAT Chrysler Automobiles ΗΠΑ συμφώνησαν να παραδεχθούν την ενοχή τους για την κατηγορία εγκληματικής συνωμοσίας που προέκυψε από τις προσπάθειες της εταιρείας να μη συμμορφωθεί με τον Νόμο περί Καθαρού Αέρα για την εκπομπή ρύπων από τους πετρελαιοκινητήρες της. Έτσι, θα αποφύγει να πληρώσει μεγαλύτερο πρόστιμο που ήταν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 279 εκατομμύρια ευρώ, τρέχουσα ισοτιμία).

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η υπόθεση αφορά σε περισσότερα από 100.000 οχήματα, τόσο μοντέλα της Jeep όσο και οχήματα της RAM τα οποία πουλήθηκαν στις ΗΠΑ το χρονικό διάστημα 2014-2016. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την επικείμενη παραδοχή ενοχής από τη Stellantis και την FIAT Chrysler Automobiles ΗΠΑ θα παύσει οποιαδήποτε άλλη δίωξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας προς τον Όμιλο για το θέμα εξαπάτησης για τους εκπεμπόμενους ρύπους.