Οι Koenigsegg είναι τα easter... eggs της αυτοκίνησης - Ποια χώρα έχει τα περισσότερα


Τα μοντέλα της Koenigsegg αποτελούν τον «χαμένο θησαυρό» των μοντέλων, τις ναυαρχίδες των σπάνιων οχημάτων, αφού μόλις ελάχιστες κυκλοφορούν σε όλον τον πλανήτη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Ghost Squadron - Instagram
  • 8/1/2023

Από τα σπάνια οχήματα παραγωγής που κυκλοφορούν παγκοσμίως, τα δημιουργήματα της Koenigsegg είναι αυτά τα οποία εντοπίζονται δυσκολότερα απ' όλα. Αποτελούν το «διαμάντι» της Σουηδίας στην αυτοκίνηση, και φέρουν μερικά από τα πιο πρωτοποριακά συστήματα τεχνολογίας που μοιάζουν να έχουν βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Φυσικά, όλα τα μοντέλα της εταιρείας είναι εξαιρετικά ακριβοθώρητα, εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής τους τιμής. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Koenigsegg παρήγε 35 οχήματα μέσα στο 2021, έτος που αποτέλεσε την πιο παραγωγική χρονιά της μάρκας.

Έτσι, οι μονάδες που κυκλοφορούν στους δρόμους παγκοσμίως είναι εξαιρετικά λιγοστές, και ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν δει μία από κοντά. Γι αυτόν τον λόγο, η Ghost Squadron, σε συνεργασία με την Koenigsegg Jesko Registry, δύο οργανισμοί λάτρεων της εταιρείας που δε σχετίζονται άμεσα με αυτή, κατέγραψαν όλα τα -γνωστά- οχήματα ανά χώρα, παρουσιάζοντάς τα σε έναν χάρτη.

Η γεωγραφική έκταση των χωρών που δε διαθέτουν ούτε μία Koenigsegg είναι -όπως θα περίμενε κανείς- τεράστια. Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές που μπορεί κανείς να συναντήσει τις περισσότερες μονάδες είναι φυσικά η Σουηδία, η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, τα Ην. Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ. Οι περιοχές αυτές είναι βαμμένες με κόκκινο χρώμα, με πάνω από 10 Koenigsegg να έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε καθεμιά από αυτές. Η πολιτεία της Καλιφόρνια βρίσκεται στην κορυφή, όσον αφορά τις ΗΠΑ, καθώς εκεί διαμένουν πάνω από 10 οχήματα της σουηδικής φίρμας. Ακολουθεί το Τέξας, με 5-9 Koenigsegg.

Εντύπωση κάνει η χαμηλή επίδοση της Κίνας, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της, ο οποίος έχει ξεπεράσει πλέον το 1,4 δις. Μόλις 5-9 μονάδες μοντέλων Koenigsegg έχουν το «σπίτι» τους στην ασιατική χώρα, κάτι που προβληματίζει αρκετά, καθώς οι Κινέζοι πελάτες φημίζονται για τη λατρεία που τρέφουν για τα τρελά και υπερπολυτελή supercars.

Όλες οι ήπειροι έχουν τα κρυμμένα «διαμαντάκια» τους, αφού μέχρι και η Αυστραλία διαθέτει δύο οχήματα, ενώ και στην Αφρική, δύο πελάτες αγόρασαν τις δικές τους Koenigsegg στη Ν. Αφρική, κι ένας στο Μαρόκο.

Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην γκρι περιοχή, καθώς η αγορά μας δεν έχει δει καμία Koenigsegg να εμφανίζεται -ακόμα-. Ούτε και τα υπόλοιπα Βαλκάνια έχουν την τύχη να φιλοξενούν κάποιο όχημα της εταιρείας, όμως η -σχετικά κοντινή μας- Ουγγαρία και η γειτονική Τουρκία φαίνεται να διαθέτουν από μία μονάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη.