Όμιλος VAG: Αναβιώνει τo Scout ως EV


Σύμφωνα με δημοσίευμα στον αμερικανικό Τύπο τα ανώτατα στελέχη του Ομίλου VAG πρόκειται να επαναφέρουν στην παραγωγή του Scout (που κατασκεύαζε η International Harvester) αλλά ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτή τη φορά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 11/5/2022

Η International Harvester ιδρύθηκε το 1961 και δραστηριοποιήθηκε στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ως το 1980, οπότε και σταμάτησε τη λειτουργία της έπειτα από τη μακροβιότερη απεργία που συνέβη ποτέ σε εταιρεία του κλάδου στις ΗΠΑ και λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε.

Η International Harvester κατασκεύαζε το Scout, ένα εκτός δρόμου όχημα, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να ανταγωνίζεται εμπορικά στην εγχώρια αγορά το Jeep Wrangler και το Ford Bronco. Τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος «Scout» στην αυτοκινητοβιομηχανία ανήκουν πλέον στον Όμιλο VAG. 

Ο γερμανικός κολοσσός τα απέκτησε πέρυσι τα δικαιώματα επειδή κατείχε ήδη τον Όμιλο Traton, γνωστός κυρίως επειδή κατασκευάζει επαγγελματικά οχήματα και τράκτορες. Το καλοκαίρι του 2021 το γκρουπ Traton εξαγόρασε τη Navistar International Corporation, μια αμερικανική εταιρεία Χαρτοφυλακίου, η οποία δημιουργήθηκε το 1986 ως η διάδοχη κατάσταση της (αυτοκινητοβιομηχανίας) International Harvester. Με αυτόν τον τρόπο –και τη διαδικασία εξαγορών– τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος «Scout» πέρασαν στον Όμιλο VAG.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου αναμένεται να εγκρίνει την επαναφορά τού Scout ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο εκτός δρόμου όχημα. Βλέποντας το έντονο ενδιαφέρον που έχει αρχίσει να υπάρχει στην αμερικανική αγορά για τα μεγάλων διαστάσεων SUV και pickup αυτής της τεχνολογίας (π.χ. τα Hummer, GMC και Rivian) σκοπεύουν να δημιουργήσουν το δικό τους αντίστοιχο μοντέλο. Βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, το νέο Scout θα παρουσιαστεί το 2026 και υπολογίζεται ότι θα κατασκευάζεται σε 250.000 μονάδες ετησίως.