Όταν μια Mercedes C-Class πάτησε... τον Αδόλφο Χίτλερ (video)


Ξαπλωμένος σε σχήμα σβάστικας, είναι πεσμένος στο έδαφος ο μικρός Αδόλφος μετά την... πρωτοβουλία του συστήματος αποφυγής κινδύνων μίας Mercedes, σε ένα ανεξάρτητο διαφημιστικό σποτ που προκάλεσε συζητήσεις.

  • 28/10/2022

Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28η Οκτωβρίου και την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε ένα ανεξάρτητο διαφημιστικό σποτ με πρωταγωνιστές τον Αδόλφο Χίτλερ σε μικρή ηλικία και μία Mercedes C-Class.

Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό τριών Γερμανών φοιτητών σκηνοθεσίας. Ο λόγος για τους Τομπίας Χάαζε, Γιαν Μέτλεερ και Λίντια Λόζε, οι οποίοι το 2013 πήραν την απόφαση να φτιάξουν μία μικρή παραγωγή που θα προβάλλει την ικανότητά τους να φτιάχνουν ισχυρά, ανατρεπτικά μηνύματα για τη βιομηχανία της διαφήμισης.

Και το κατάφεραν με το παραπάνω, με μία ανεξάρτητη «διαφήμιση» για την Mercedes και συγκεκριμένα για την τεχνολογία Collision Prevention Assist ή «υποβοήθηση αποφυγής συγκρούσεων».

Στα 80 sec. της διάρκειας του video, μία σύγχρονη C-Class κινείται σε ένα μαγευτικό τοπίο, σε ένα χωριό στην αυστριακή επαρχία, στα τέλη του 19ου αιώνα. Όταν συναντά μπροστά δύο κορίτσια που παίζουν, το όχημα ενεργοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα και σταματάει.

Ακολούθως συνεχίζει την πορεία του, όταν πετάγεται μπροστά του ένα αγόρι που παίζει με έναν χαρταετό. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το όχημα αποφασίζει να αποφύγει μεγαλύτερους κινδύνους και κάνει τον μικρό Αδόλφο... χαλκομανία και μάλιστα σε σχήμα σβάστικας!

Η ταυτότητά του αποκαλύπτεται τόσο από την φωνή της μητέρας του, όσο και από μία στιγμιαία προβολή της φωτογραφίας του ενήλικου Χίτλερ. Όπως επαίρεται η διαφήμιση, το νέο σύστημα «εντοπίζει τους κινδύνους πριν εμφανιστούν!».

Η Mercedes, πάντως, όταν εμφανίστηκε το video δεν χάρηκε ιδιαίτερα. «Πιστεύουμε ότι είναι εντελώς ανάρμοστο να χρησιμοποιείται σε μια διαφήμιση ο θάνατος ενός παιδιού/ανθρώπου ή υλικό που να σχετίζεται με τον Εθνικοσοσιαλισμό, ακόμη κι αν πρόκειται για δημιούργημα φαντασίας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Δείτε το video...