Παγκόσμια διάκριση για το ΑΠΘ στη Formula Student


Οι φοιτητές της ερευνητικής ομάδας “Arist.u.r.t.le” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ξεχώρισαν στον θεσμό “Formula Student”, κατακτώντας την πρώτη και την τρίτη θέση σε αντίστοιχες κατηγορίες του διαγωνισμού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 2/9/2019

Η ερευνητική ομάδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι γνωστή από χρόνια για την προσπάθεια που κάνει. Για έξι χρόνια, συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς «Formula Student», με συχνές διακρίσεις και με μονοθέσια που σχεδιάζουν, εξελίσσουν και οδηγούν οι ίδιοι οι φοιτητές. Εφέτος, η ομάδα των φοιτητών συμμετείχε με το μονοθέσιο «Θέτις», το οποίο έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο εξέλιξης. Τα τρία τελευταία χρόνια οι φοιτητές του τμήματος δημιούργησαν τρία διαφορετικά οχήματα, μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο.

Στον διαγωνισμό «Formula Student» συμμετείχαν 76 ομάδες από ισάριθμα πανεπιστήμια του κόσμου. Το επίπεδο ανταγωνισμού είναι υψηλό, ωστόσο η ελληνική ομάδα απέδειξε ξανά την αξία της. Αποτελούμενη από 23 προπτυχιακούς φοιτητές, κατέλαβε την πρώτη θέση στο αγώνισμα του «Business Plan Presentation», την τρίτη θέση στο αγώνισμα του «Cost», επίσης την τρίτη θέση στο αγώνισμα της αντοχής και αποδοτικότητας, την τέταρτη θέση στο αγώνισμα της επιτάχυνσης και την πέμπτη θέση στα αγωνίσματα «Skidpad» (σημ.: κύκλος υποστροφής) και «Autocross».

Η διαδικασία των δοκιμασιών ξεκίνησε στην Ιταλία, στον διεθνή διαγωνισμό «Formula Student Italy», o οποίος έγινε στο «Autodromo Riccardo Paletti» του Varano de' Melegari, όπου η ομάδα του ΑΠΘ διακρίθηκε. Η δεύτερη δοκιμασία πραγματοποιήθηκε στην πίστα της Formula 1 στο Hockenheim, όπου η ομάδα «Arist.u.r.t.le» συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό «Formula Student Germany» όπου ξεχώρισε, επίσης. 

Επόμενος στόχος των φοιτητών και των καθηγητών τους είναι να δημιουργήσουν το πρώτο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο το οποίο θα μπορεί να κινείται χωρίς οδηγό, ενώ θα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τη χώρα μας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στον διεθνή διαγωνισμό «Formula Student».