Πεντάστερο σε ασφάλεια το ηλεκτροκίνητο Volkswagen ID.3 (βίντεο)


Στον τελευταίο γύρο δοκιμών πρόσκρουσης του EuroNCAP έλαμψε το νέο ηλεκτρικό μοντέλο της Volkswagen, το οποίο με ευκολία απέσπασε τη μέγιστη διάκριση των πέντε αστέρων.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 21/10/2020

Το πρώτο σχεδιασμένο εξαρχής ως ηλεκτρικό όχημα της Volkswagen, το πολυαναμενόμενο ID.3, κατάφερε να σημειώσει καλά αποτελέσματα σε όλους τους επιμέρους τομείς αξιολόγησης, στη σχετική δοκιμή πρόσκρουσης του EuroNCAP.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Michiel van Ratingen, «Το ID.3 αντιπροσωπεύει την κατεύθυνση του ταξιδιού της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα τελευταία χρόνια. Η κλιματική κρίση σημαίνει ότι όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα καθαρότερο μέλλον και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν ο κανόνας τα επόμενα χρόνια.

Το Euro NCAP θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η διάσωση του πλανήτη δεν επιβαρύνει την ασφάλεια και χαίρομαι που βλέπω ότι το ID.3 -η τελευταία γενιά του αυτοκινήτου του λαού- δεν συμβιβάζεται από την άποψη αυτή».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, το ID.3 διατήρησε ακέραιο το διαμέρισμα των επιβατών, παρέχοντας καλή προστασία σε όλα τα σημαντικά μέρη του σώματος των επιβατών κατά τη μετωπική σύγκρουση.

Αυτό μάλιστα ισχύει και για διαφορετικούς σωματότυπους, σε διαφορετικές στάσεις καθίσματος. Ικανοποιητική προστασία παρέχεται και στις πλευρικές κρούσεις, με το αυτοκίνητο να κατά φέρνει συνολικά να αποσπάσει βαθμολογία 87% για την προστασία των επιβατών και 89% για αυτή των παιδιών στα ειδικά καθίσματα.

Αναφορικά με την προστασία των πεζών, η αξιολόγησή του ήταν 71%, ενώ πολύ υψηλή βαθμολογία 88% δέχτηκε στο κομμάτι των ενεργητικών και παθητικών συστημάτων ασφαλείας που διαθέτει.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το multi-collision braking system, που επεμβαίνει στα φρένα μετά από μία σύγκρουση, ώστε να αποτρέψει ανεξέλεγκτη κίνηση του οχήματος που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επαφές, καθώς και το εξελιγμένο e-Call σύστημα που αυτοματοποιημένα στέλνει μηνύματα σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, ενημερώνοντας ταυτόχρονα για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ατυχήματος.