Περιβαλλοντικό STOP στα σχέδια της Tesla για εργοστάσιο στη Γερμανία


Με απόφασή του, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου διέταξε την Tesla να σταματήσει την κοπή των δέντρων στην περιοχή που θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιό της, για περιβαλλοντικούς λόγους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 17/2/2020

Έπειτα από συνεδρίασή του, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου αποφάσισε να επιβάλλει στην Tesla τη διακοπή των εργασιών αποψίλωσης της χλωρίδας στην περιοχή του Gruenheide, μέρος όπου η αμερικανική εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει το νέο εργοστάσιό της.

Η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου ακύρωσε αυτή κατώτερου δικαστηρίου της Φρανκφούρτης το οποίο είχε απορρίψει την προσφυγή της περιβαλλοντικής ομάδας «Πράσινη Λίγκα του Βρανδεμβούργου» («Gruene Liga Brandenburg») κατά της Tesla, για καταστροφή του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. 

Η Tesla είχε αρχίσει ήδη να καθαρίζει την περιοχή που θα αναγερθεί το «Gigafactory 4», το νέο εργοστάσιό της, από τα δέντρα που υπάρχουν εκεί, έπειτα από την αρχική απόφαση του δικαστηρίου της Φρανκφούρτης. Η έκταση που έχει αδειοδοτηθεί φτάνει τα 92 εκτάρια και εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα αποκατασταθεί η ως τώρα αποψιλωθείσα περιοχή στην οποία είχαν ξεκινήσει οι εργασίες.

Πάντως, στελέχη των κομμάτων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας («CDU») και των Ελεύθερων Δημοκρατών («FDP») προειδοποίησαν ότι η νομική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Tesla και όσων αντιδρούν στην κατασκευή του εργοστασίου της ίσως προκαλέσουν πρόβλημα στην εικόνα της Γερμανίας ως χώρας όπου ευνοεί τις επενδύσεις.