Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι – Κινέζοι προσπάθησαν να αντιγράψουν το Mini αλλά την «πάτησαν»


Η Beijing Estek Technology υπέβαλε τα σχέδια της πατέντας στην αρμόδια υπηρεσία, όμως η BMW κατάφερε να μπλοκάρει τη διαδικασία της κατοχύρωσης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: State Intellectual Property Office
  • 10/2/2023

Μία κινεζική εταιρεία προσπάθησε να αντιγράψει ένα κλασικό Mini, υποβάλλοντας την αντίστοιχη πατέντα στο Κρατικό Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων της Κίνας, με την BMW να καταστέλλει το εγχείρημα, κάνοντας ένσταση για να ακυρωθεί.

Πρόκειται για την Beijing Estek Technology, που υπέβαλε τα σχέδια στην ιστοσελίδα της αρμόδιας υπηρεσίας τον περασμένο Μάιο, τα οποία έμοιαζαν πολύ με το κλασικό σουλούπι των Mini. Τα σχέδια συνδύαζαν το σχήμα της γενιάς που κυκλοφόρησε από το 1969 έως το 2001, με λεπτομέρειες από παλαιότερα Mini, όπως για παράδειγμα τη γρίλια, τους πίσω προβολείς, και το φως στις πίσω πινακίδες.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν ήταν ξεκάθαρες στην πατέντα, όμως το Car News China ανέφερε ότι το όχημα θα εφοδιαζόταν με έναν ηλεκτροκινητήρα στο μπροστινό άξονα. Οι εικόνες της πατέντας που υπέβαλε αρχικά η Beijing Estek Technology παρουσίαζαν ένα εκτεθειμένο καπάκι ντεπόζιτου, όπως ακριβώς και στο αυθεντικό μοντέλο, όμως, αφού επρόκειτο για EV, αντικαθίστατο από τη θύρα φόρτισης.

Η BMW δεν άργησε να πάρει «χαμπάρι» την πατέντα, κι έτσι υπέβαλε αίτημα για ακύρωσή της τον Ιούλιο του 2022. Σύμφωνα με το κινεζικό Autohome, το Κρατικό Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων αποφάσισε υπέρ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, δίνοντας στους Κινέζους τρεις μήνες διορία να υποβάλλουν ένσταση.

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν κι άλλα αντίστοιχα οχήματα-αντιγραφές έχουν πάρει έγκριση από την κινεζική αρχή, όπως για παράδειγμα το Ora Punk Cat, το οποίο «πάτησε» στον θρυλικό σκαραβαίο, φέρει όμως μικρές διαφορές, όσον αφορά τις σχεδιαστικές λεπτομέρειές του.