Ένα κλασικό Mini με κινητήρα της Honda «ουρλιάζει» στο δυναμόμετρο (video)


Αυτό το κλασικό Mini Cooper «κρύβει» κάτω από το κάλυμμα έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα της Honda, και βάζει τα δυνατά του στο δυναμόμετρο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Hoonigan
  • 28/1/2023

Τα κλασικά μοντέλα της Mini είναι σίγουρα εμβληματικά και κουβαλούν πολλά χρόνια ιστορίας, στην οποία βασίζει τις ρίζες της η Mini. Προσφέρουν μία οδηγική εμπειρία που δεν μπορεί να προσφέρει κανένα άλλο hot hatch της σημερινής εποχής. Μπορεί να μη φημίζονται για τη στιβαρότητά τους, όμως παραμένουν, μέχρι και σήμερα, μία ομάδα θρυλικών μοντέλων.

Αποτελούν μία αρκετά συχνή επιλογή για τους tuners, αφού μέχρι και η ίδια η Mini άρχισε να τα εξηλεκτρίζει, φέρνοντάς τα πιο κοντά στην αυτοκίνηση του σήμερα. Το κανάλι των Hoonigan έπιασε στα χέρια του ένα τέτοιο όχημα, συγκεκριμένα ένα Austin Mini Cooper του 1971, που φέρει έναν τετρακύλινδρο κινητήρα μονού εκκεντροφόρου άξονα της Honda.

Η κινητήρια μονάδα έχει χωρητικότητα 1,6 L, διαθέτει VTEC, και η προέλευσή του είναι καθαρά ιαπωνική, αφού αρχικά πωλούνταν αποκλειστικά στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Έχει τροποποιηθεί ειδικά και φέρει ανεξάρτητες πεταλούδες γκαζιού και εγκέφαλο Hondata. Ο κινητήρας D16 συνοδεύεται από ένα μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, με την ταχύτητα να διοχετεύεται στους μπροστινούς τροχούς SSR 10 ιντσών.

Κατά τ' άλλα, το Mini δεν έχει δεχτεί πολλές άλλες μετατροπές, εκτός από έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων της AEM, και κάποιες διακοσμητικές λεπτομέρειες στην καμπίνα του.

Παρόλο που τα συγκεκριμένα μοντέλα δε φημίζονται για την παντοδυναμία τους, η ομάδα των Hoonigan ανέβασε το Austin Mini Cooper στο δυναμόμετρο, κάνοντας μία σειρά δοκιμών της ισχύς του. Το μικρό hot hatch κατάφερε «ουρλιάζοντας» να αγγίξει τα 116 PS στην πρώτη δοκιμή, και τα 117 PS στη δεύτερη και την τρίτη δοκιμή, αφού έγιναν σε υψηλότερα rpm.

Δείτε το Austin Mini Cooper να «ουρλιάζει» πάνω στο δυναμόμετρο: