Ποιά ελαστικά είναι κατάλληλα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα


Οι διαφορετικές τεχνολογίες που ενσωματώνουν τα EVs μπορούν να υποστηριχθούν μόνο με εξειδικευμένα ελαστικά, προκειμένου να επιτυγχάνεται η εργοστασιακή ενεργειακή απόδοση του αυτοκινήτου.

  • 1/6/2021

Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέτουν εξειδικευμένα ελαστικά (χάραξη, διαστάσεις, υλικά τριβής), ώστε να ανταποκρίνονται στην διαφοροποιημένη απόδοση της ισχύος, στο αυξημένο βάρος με ότι αυτό συνεπάγεται κατά την πέδηση, αλλά και να καλύπτουν τις εργοστασιακές προδιαγραφές σχετικά με την αυτονομία και την κατανάλωση ενέργειας.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι διαθέσιμα με μεγαλύτερης διάστασης τροχούς και έχουν λεπτότερο πέλμα σε σχέση με τα ελαστικά των συμβατικών αυτοκινήτων. Ένα μεγαλύτερης διαμέτρου ελαστικό, συνεισφέρει στην αύξηση της απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος ώστε να προστατεύεται το σασί, αλλά και να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα με το επιπλέον βάρος της μπαταρίας, προσφέροντας παράλληλα χαμηλότερη αντίσταση κύλισης.

Το όφελος από ένα ελαστικό με λεπτό πέλμα είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρειάζονται μικρότερη επιφάνεια επαφής με την άσφαλτο προκειμένου και η αντίσταση κύλισης να είναι χαμηλή.

Δεν ισχύει το ίδιο για τα ηλεκτρικά οχήματα με ισχυρούς κινητήρες, όπου και εκεί απαιτούνται φαρδιά πέλματα προκειμένου να επιτυγχάνεται καλύτερη πρόσφυση, αλλά μιλάμε για την εξαίρεση του κανόνα.

Στα ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά για ηλεκτρικά οχήματα, γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το κόστος παραγωγής χρησιμοποιώντας πιο προσιτά υλικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις λιανικές τιμές σε σχέση με τα συμβατικά.

Ωστόσο, έχουν ενισχυμένη κατασκευή, καθώς τα ελαστικά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δέχονται περισσότερες καταπονήσεις και φθορές από:

  • Το επιπλέον έως και 30% βάρος της μπαταρίας.
  • Την μεγαλύτερη ισχύ που παράγουν οι ηλεκτροκινητήρες.
  • Την πιο άμεση απόδοση της ροπής με αποτέλεσμα τάσεις σπιναρίσματος.
  • Τη μεγαλύτερη απόσταση πέδησης, λόγω αυξημένου βάρους και μεγαλύτερης αδράνειας.
  • Την επιβράδυνση για την ανάκτηση ενέργειας.

Τα ελαστικά που τοποθετούνται στα ηλεκτρικά οχήματα, εκτός από τις διαφοροποιημένες διστάσεις και τη σχεδίαση, είναι κατασκευασμένα και από ειδικά υλικά κατασκευής που προσφέρουν χαμηλή αντίσταση κύλισης και μεγαλύτερη αυτονομία.

Αν και δεν υπάρχει κάποια νομική απαίτηση προκειμένου οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων να τα επιλέγουν, εν τούτοις ενδείκνυνται από τους κατασκευαστές προκειμένου να επιτυγχάνεται η καλύτερη ενεργειακή απόδοση του αυτοκινήτου.