Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΕΑ) προχώρησαν στην παρουσίαση των αναλυτικών στοιχείων σχετικά με τις πωλήσεις οχημάτων για τον μήνα Νοέμβριο του 2021, αλλά και για την χρονική περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2021. Ας δούμε τα πιο σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις παρουσιάσεις των δύο φορέων.
* 16.283 αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) τον φετινό Νοέμβριο, έναντι 13.516 που είχαν κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2020 (αύξηση κατά 20,5%).
* 7.992 ήταν τα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2021 έναντι 8.431 οχημάτων που είχαν κυκλοφορήσει τον ίδιο μήνα του 2020 (μείωση 5,2%).
* 186.545 αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) την χρονική περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριο 2021. Την αντίστοιχη περίοδο το έτος 2020 είχαν κυκλοφορήσει αντίστοιχα 153.110 μονάδες με την αύξηση να ορίζεται στο 21,8%.
Στο παρακάτω διάγραμμα εμφανίζεται η αναλυτική κατανομή των νέων εγγραφών που έγιναν για τον μήνα Νοέμβριο 2021.
Αναφορικά με τις εταιρίες που πούλησαν τα περισσότερα οχήματα (καινούργια ή μεταχειρισμένα) τον Νοέμβριο του 2021, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Toyota με 1.039 ταξινομήσεις νέων αυτοκίνητων, ακολουθεί η Hyundai με 749 ταξινομήσεις και η πρώτη τριάδα κλείνει με την Peugeot (737 ταξινομήσεις).
Αναλυτικά οι πρώτες 5 εταιρείες σε ταξινομήσεις τον Νοέμβριο:
1. Toyota: 1.039
2. Hyundai: 749
3. Peugeot: 737
4. Volkswagen: 359
5. Fiat: 335
Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ποσοστά του κάθε κατασκευαστή.
Την ίδια στιγμή η πιο δημοφιλής κατηγορία είναι η B στο σύνολό της με 42,6% επί των πωλήσεων, αλλά μειωμένη σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 κατά 9,1% (51,7% το περυσινό μερίδιο). Επιμέρους οι πωλήσεις στην κατηγορία χωρίστηκαν σε 20,8% στα οχήματα B και σε 21,7% στα B-SUV.
Στη δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα έρχεται η κατηγορία C με μερίδιο 37,2%, ποσοστό αυξημένο κατά 3,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα την περυσινή χρονιά, ενώ η πρώτη τριάδα κλείνει με την κατηγορία Α με ποσοστό 12,2%.
Τέλος αναφορικά με τα καύσιμα, τα οχήματα με κινητήρες βενζίνης παρέμειναν στην κορυφή των προτιμήσεων με ποσοστό 40,9%, αν και μειωμένα σε σχέση με τον περυσινό Νοέμβριο κατά 1,5% (ήταν 42,4%). Η δεύτερη επιλογή των Ελλήνων ήταν τα υβριδικά (HEV) με 25,8% και στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι πετρελαιοκινητήρες με 16,6%.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη αύξηση στον συγκεκριμένο πίνακα ήρθε από την κατηγορία των επαναφορτιζόμενων BEV-PHEV έχοντας διαθέσει φέτος τον Νοέμβριο 11,7% επί του συνόλου των πωλήσεων, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2020 το ποσοστό ήταν 4,4% (αύξηση 7,2%).





ΔΗΜΟΦΙΛΗ




