Ποια χώρα ετοιμάζει μια ολόκληρη πόλη χωρίς αυτοκίνητα;


Μία καινοτόμο ιδέα γύρω από το μέλλον των πόλεων ετοιμάζεται να εξερευνήσει η Σαουδική Αραβία. Έναν αστικό ιστό σε αρμονία με τη φύση, χωρίς αυτοκίνητα.

  • 12/1/2021

Αυτό το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, την περασμένη Κυριακή. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πόλη Neom, η οποία αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το 2017, θα εκτείνεται σε περισσότερα από 25.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά της χώρας και στοχεύει να γίνει κόμβος τεχνολογίας και επιχειρήσεων.

Ο ίδιος μίλησε για μία «ζώνη μελλοντικών κοινοτήτων με υπερσυνδέσεις μεταξύ τους, χωρίς αυτοκίνητα και δρόμους, κατασκευασμένη γύρω από τη φύση». Βασικός στόχος εδώ είναι η απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που συνάδει με τα πλάνα του πρίγκηπα για τη χώρα (αναφορικά με τη διαφοροποίηση της οικονομίας του έθνους και την υπερβολική εξάρτηση από το πετρέλαιο).

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, υπολογίζεται να επενδυθούν 411 δις ευρώ από την κυβέρνηση, το PIF (Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας) αλλά και τοπικούς και παγκόσμιους επενδυτές. Έως το 2030 προβλέπεται πως η νέα αυτή πόλη θα φιλοξενεί 1 εκ. κατοίκους και θα προσφέρει 380.000 θέσεις εργασίας.

Τώρα για το πώς θα πραγματοποιούνται οι καθημερινές μεταφορές, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα, ο πρίγκιπας όμως ανέφερε πως ταξίδι εντός δεν θα διαρκεί περισσότερα από 20 λεπτά, καθώς θα προσφέρονται «εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας συγκοινωνίες». Στις τελευταίες, μάλιστα, θα πρέπει να προσθέσετε και ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, που βρίσκεται και αυτό σε φάση ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα:

Πρόωρο τέλος για τους κινητήρες βενζίνης και diesel στη M. Βρετανία