Ποιες εταιρείες μετέφεραν αυτοκίνητα στο Fremantle Highway που τυλίχθηκε στις φλόγες


Η Mercedes-Benz επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν 350 αυτοκίνητα στο οχηματαγωγό, ενώ ο όμιλος VAG κάνει έρευνα και δεν έχει ακόμα τα απαραίτητα στοιχεία στη διάθεσή του. 

  • ΦΩΤΟ: ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ
  • 27/7/2023

Μνήμες Felicity Ace ξύπνησαν τις προηγούμενες ώρες μετά τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στο οχηματαγωγό Fremantle Highway και η οποία άφησε πίσω της έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Το πλοίο με σημαία Παναμά είχε ξεκινήσει έμφορτο με σχεδόν 3.000 αυτοκίνητα από τη Γερμανία και κατευθυνόταν προς την Αίγυπτο, όταν ανοιχτά των ολλανδικών ακτών τυλίχθηκε στις φλόγες.

Το πλήρωμα κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για να περιορίσει τη φωτιά ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό, αναγκάζοντας πολλά μέλη του να πηδήξουν στη θάλασσα για να σωθούν. Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα όλοι ήταν Ινδοί.

Όπως έγινε γνωστό σχεδόν 350 από τα αυτοκίνητα που μετέφερε το Fremantle Highway ήταν της Mercedes-Benz, ενώ αρκετές εκατοντάδες ήταν τα BMW και τα Mini. Ωστόσο από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει σαφές ποιες άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν οχήματα μέσα στο πλοίο.

Ford και Nissan με επίσημη τοποθέτηση ξεκαθάρισαν ότι δεν μετέφεραν αυτοκίνητα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Stellantis, της Toyota και της Renault.

Από τη μεριά της η Volkswagen δήλωσε πως ερευνά το θέμα και ακόμα δεν έχει αρκετά στοιχεία στη διάθεσή της. Θυμίζουμε ότι στην φωτιά που ξέσπασε στο Felicity Ace τον Φεβρουάριο του 2022 ο όμιλος VAG ήταν αυτός που χτυπήθηκε περισσότερο αφού στο πλοίο υπήρχαν χιλιάδες αυτοκίνητά του.

Ίδια ήταν η απάντηση της General Motors προς τους δημοσιογράφους, ενώ η Tesla απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη ενώ οι ομάδες διάσωσης έχουν σταματήσει τη ρίψη νερού επειδή υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να προκαλέσει βύθιση.

Η ολλανδική ακτοφυλακή ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι τα αιτία της φωτιάς παραμένουν άγνωστα, ωστόσο λίγες ώρες νωρίτερα εκπρόσωπός της είχε δηλώσει στο Reuters ότι όλα ξεκίνησαν από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Θυμίζουμε ότι από τα 2.857 οχήματα τα 25 ήταν EVs.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (IMO), ο οποίος θεσπίζει τους κανονισμούς για την ασφάλεια στη θάλασσα, δήλωσε ότι το νέο έτος θα έχουμε νέα μέτρα για τα πλοία που μεταφέρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα μετά τα περιστατικά των τελευταίων ετών. 

Ξένοι αναλυτές τονίζουν ότι ενδεχομένως να χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί που λογικά θα περιλαμβάνουν κάποιες μίνιμουμ προδιαγραφές για τα συστήματα πυρόσβεσης και περιορισμό στη στάθμη φόρτισης των μπαταρίων των EVs που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ευφλεκτότητα.

Πηγή: autonews.com