Ποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο διεκδικεί το ρεκόρ σε ταχύτητα φόρτισης;


Στο χώρο των ηλεκτρικών υπάρχει η Tesla, όπως και πολλοί άλλοι γνωστοί κατασκευαστές, που επενδύουν σοβαρά ποσά στην εξέλιξη. Παρόλα αυτά, ο πρωταθλητής στη φόρτιση δεν είναι άλλος από τη Lucid.

  • Μιχλης Κατωποδης
  • 19/8/2020

Εάν δεν έχετε ακούσει το όνομα Lucid (παρότι έχουμε ξαναγράψει για αυτή) δεν σας κατηγορούμε. Πρόκειται για μία μικρή αμερικάνικη εταιρία, με έδρα στην Καλιφόρνια, η οποία στις 9 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει το νέο της δημιούργημα με την ονομασία Air. Αυτό, παρότι δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως, καταφέρνει να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του. Πριν από μερικές ημέρες γράφαμε για την εντυπωσιακή αυτονομία του, των 832 χιλιομέτρων, ενώ τώρα επανερχόμαστε με την ταχύτητα φόρτισης.

Όπως αναφέρει και ο κατασκευαστής, η ηλεκτρική αρχιτεκτονική του αυτοκινήτου, 900V, σε συνδυασμό με τα προηγμένα κελιά ιόντων λιθίου του συσσωρευτή και με το εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης θερμότητας, επιτρέπουν τη φόρτιση σε παροχές μέχρι 350 kW. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε λεπτό που βρίσκεται συνδεδεμένο στην παροχή, μπορεί να κερδίζει 32 χιλιόμετρα αυτονομίας (482 km σε μόλις 20 λεπτά)!

Επιπροσθέτως, η Lucid προσφέρει στους χρήστες τους δικούς της ταχυφορτιστές για οικιακή χρήση, δίνοντας τη δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης. Σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, για παράδειγμα, όπου το ρεύμα είναι ακριβό, αντί να τραβάει το σπίτι από το δίκτυο, τραβάει από το αυτοκίνητο.

Όπως αναφέρει και ο Eric Bach, αντιπρόεδρος της Lucid Motors σε δήλωσή του, «σχεδιάσαμε κάθε πτυχή του Lucid Air και της in-house πλατφόρμας του έτσι ώστε να είναι υπερ-αποδοτική -από το σύστημα μετάδοσης κίνησης έως την αεροδυναμική- και έχουμε θέσει πολλά νέα στάνταρ μέσω αυτών των προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αυτονομίας για EV, με εκτιμώμενη αυτονομία κατά την EPA, 517 μίλια. Με την ηλεκτρική αρχιτεκτονική εξαιρετικά υψηλής τάσης 900V και το κατάλληλο Wunderbox, έχουμε αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα ενέργειας που εισέρχεται, αλλά και εξάγεται από το όχημα, παρέχοντας το ταχύτερα φορτιζόμενο EV στον κόσμο, γεμάτο με future-ready δυνατότητες φόρτισης»