Ποιοι είναι οι κορυφαίοι κατασκευαστές μπαταριών για ηλεκτρικά;


Οι CATL, LG και Panasonic είναι οι 3 κορυφαίες κατασκευάστριες  μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με την σχετική έρευνα να δείχνει ότι η Ασία κυριαρχεί πλήρως στην αγορά.

  • 17/2/2022

Η εξέλιξη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι αξιοσημείωτη τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακή στη δεκαετία που διανύουμε. Στις τρεις κύριες παγκόσμιες αγορές αυτοκινήτων Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Ασία η ζήτηση για ηλεκτρικά μοντέλα θα αυξάνεται συνεχώς και επομένως θα είναι τεράστια και η ανάπτυξη της αγοράς των μπαταριών.

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο των μπαταριών; Η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι χωρίς αμφιβολία οι κυρίαρχες χώρες με τις CATL, LG και Panasonic να έχουν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως επιβεβαιώνεται από την έκθεση της SNE Research.

Συγκεκριμένα, η έκθεση δείχνει τη Contemporary Amperex Technology Co Ltd, πιο γνωστή ως CATL, ως τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών στον κόσμο για πέμπτη συνεχή χρονιά, σημειώνοντας θεαματική ανάπτυξη της τάξης του 165% το 2021.

Η CATL, ο κινεζικός γίγαντας της ενεργειακής τεχνολογίας, προμηθεύει μπαταρίες σε πολλές μάρκες όπως η Tesla, η NIO ή η Volkswagen και σύντομα θα αρχίσει να προμηθεύει την Fisker για το νέο Ocean.

LG και Panasonic

Αν και η CATL αντιπροσωπεύει το 32,6% των εγκαταστάσεων μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά (96,7 GWh), η νοτιοκορεατική LG Energy Solutions και η ιαπωνική Panasonic είναι επίσης πολύ μακριά από τους υπόλοιπους κατασκευαστές.

Η LG κατέκτησε μερίδιο 20,3% της παραγωγής το 2021, με την Panasonic να φτάνει το 12,2%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η BYD (κατασκευαστής και των δικών της ηλεκτρικών αυτοκινήτων) με το 8,8% του συνόλου.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κανένας από τους κατασκευαστές που καταλαμβάνουν τις δέκα πρώτες θέσεις σε αυτή την κατάταξη δεν είναι από χώρα εκτός Ασίας, αφήνοντας μόνο το 8,8% της συνολικής παραγωγής στα χέρια εταιρειών εκτός του Top 10.

Το 2022 αναμένεται περαιτέρω άνοδος για τις εταιρείες μπαταριών, καθώς θα υπάρχουν πολλά νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα που θα βγουν στην αγορά και μακροπρόθεσμα τα στοιχεία δείχνουν ότι αναμένεται εκρηκτική άνοδος στην αγορά μπαταριών εάν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες εγκαταλείψουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης για να επικεντρωθούν στα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων.