Πωλείται το μοναδικό Citroen 2CV με δύο κινητήρες και τετρακίνηση!


Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το 2CV ήταν ένα ταπεινό «αυτοκίνητο του λαού», με καταγωγή από τη Γαλλία. Το αυτοκίνητο που παρουσιάζουμε, ωστόσο, αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

  • 7/12/2020

Ο βασικός στόχος του Andre Citroen γύρω από το 2CV ήταν να κατασκευάσει ένα όσο το δυνατόν πιο οικονομικό και απλό μηχανολογικά όχημα, ώστε να βοηθήσει τους αγρότες της Γαλλίας να αφήσουν τα κάρα και να περάσουν στην εποχή της αυτοκίνησης. Και πράγματι, το μικρό αυτό μοντέλο ποτέ δεν διεκδίκησε δάφνες, παρότι κάποια στιγμή έγινε μόδα και δοξάστηκε από πολλούς, γνωστούς και άγνωστους.

Όπως στους περισσότερους κανόνες, ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το όχημα για το οποίο θα μιλήσουμε. Ο δημιουργός του ήταν ο Jack Hanon, ο οποίος αποφάσισε να τρέξει με 2CV το Rallye de l’Atlas, έναν αγώνα εκτός δρόμου, απόστασης 2.900 km, στην οροσειρά του Άτλαντα, στο Μαρόκο.

Πήρε λοιπόν τα πλαίσια από δύο Citroen Ami και με αρκετή κοπτοραπτική δημιούργησε το πάτωμα ενός επιμηκυμένου 2CV, με δύο flat-four κινητήρες. Έναν μπροστά, να δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς και έναν πίσω, αντίστοιχα για τους πίσω. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι ο κάθε κινητήρας διαθέτει το δικό του κιβώτιο ταχυτήτων, αμφότεροι όμως μοιράζονταν τον ίδιο επιλογέα και συμπλέκτη.

Συνολικά, το μόρφωμα αυτό απέδιδε 130 ίππους. Μια ισχύς ικανοποιητική για αγώνα, με δεδομένο το ελαφρύ συνολικό βάρος. Ενισχύσεις, φυσικά, υπήρχαν σε όλο το αυτοκίνητο, καθώς και ανεξάρτητες αναρτήσεις που επέτρεπαν 30,5 εκατοστά απόσταση από το έδαφος.

Το όλο project απαίτησε 3.000 ώρες προετοιμασίας και χάρισε στον ιδιοκτήτη του εμπειρίες 10 ετών από το Rallye de l’Atlas. Αργότερα, αυτός μετακόμισε στον Καναδά, όπου και απεβίωσε κάποια στιγμή στα μέσα του ’90. Το αυτοκίνητο άλλαξε χέρια, βρέθηκε στις ΗΠΑ και κατόπιν στην Ολλανδία. Τώρα βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη. Όσο για την τιμή του, υπολογίζεται στα 17-30.000 ευρώ. Αρκεί να βρεθεί ο ανάλογος μερακλής, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί που θα το ζηλέψουν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.