Porsche Taycan: To ηλεκτροκίνητο θαύμα των 761 ίππων! (Video)


Η πρώτη ηλεκτροκίνητη πρόταση στην ιστορία της Porsche αποτελεί γεγονός θέτοντας υπό αμφισβήτηση την απόλυτη κυριαρχία της Tesla και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

  • KEIMENO: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/9/2019

Μετά από αναμονή αρκετών μηνών η Porsche αποφάσισε να μοιραστεί με το φιλοθεάμον κοινό την πρώτη ηλεκτροκίνητη πρόταση της ιστορίας της. Ο λόγος για την Porsche Taycan η οποία αποκαλύφθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Διατηρώντας τα περισσότερα από τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της πρωτότυπης εκδοχής της (βλ. Mission E), η Porsche Taycan διεκδικεί και επισήμως τον τίτλο του κορυφαίου ηλεκτροκίνητου μοντέλου ευρείας παραγωγής.

Για του λόγου το αληθές η ισχυρότερη έκδοση του αυτοκινήτου (Turbo S) εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες -έναν σε κάθε άξονα- η συνδυαστική απόδοση των οποίων φτάνει τους 761 ίππους.

Με αυτονομία 412 χιλιομέτρων και τελική ταχύτητα 260 χλμ./ώρα, η Taycan Turbo S επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία του Launch Control.

Στους 680 ίππους φτάνει η μέγιστη ισχύς της Taycan Turbo, η οποία υπολείπεται κατά τέσσερα δέκατα του δευτερολέπτου στη διαδικασία του 0-100 χλμ./ώρα, διαθέτοντας παρόλα αυτά τη δυνατότητα να διανύσει με μία φόρτιση την απόσταση των 450 χιλιομέτρων.

Η Porsche Taycan αποτελεί το πρώτο τετράτροχο με ηλεκτρικό κύκλωμα 800 Vοlt γεγονός που εξασφαλίζει την ταχύτερη φόρτιση των μπαταριών ιόντων λιθίου χωρητικότητας 93,4 kWh. Για την ακρίβεια, το εντυπωσιακό σε διαστάσεις και προδιαγραφές τετράθυρο coupe είναι ικανό να υποστηρίξει φόρτιση σε υπερταχυφορτιστές ισχύος 270 kW μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον χρόνο που απαιτείται για την ανάκτηση του 75% της ενεργειακής χωρητικότητας των μπαταριών σε μόλις 22,5 λεπτά.

Κρίσιμο στοιχείο για την αυτονομία του αυτοκινήτου αποτελεί το ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση, όπως άλλωστε και η βελτιστοποιημένη αεροδυναμική του αμαξώματος (0,22 cd).

Σε ό,τι αφορά τέλος το σύστημα μετάδοσης, αυτό αποτελείται από ένα κιβώτιο δύο σχέσεων το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο στον πίσω άξονα. Η πρώτη σχέση μετάδοσης εξασφαλίζει την ταχύτερη επιτάχυνση του αυτοκινήτου από στάση, ενώ η δεύτερη ενισχύει την αποδοτικότητα χάρη στη μακρύτερη κλιμάκωση.  

Φυσικά, η Porsche Taycan είναι μόνον η αρχή, καθώς σύντομα θα ακολουθήσει η Cross Turismo εκδοχή της, ενώ μέχρι και το 2022 η γερμανική φίρμα πρόκειται να επενδύσει το πόσο των έξι εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης.